NOVA PRAVILA ZA VOŽNJU ELEKTRIČNIH TROTINETA: Vozači i pešaci mogu da odahu, ovako će se ubuduće VOZITI
Foto: Printscreen/Youtube/Benchmark

važno

NOVA PRAVILA ZA VOŽNJU ELEKTRIČNIH TROTINETA: Vozači i pešaci mogu da odahu, ovako će se ubuduće VOZITI

Novim Zakonom o saobraćaju regulisana je i vožnja električnih trotineta

Objavljeno:

Novi Zakon o saobraćaju stupio je u petak na snagu, a pored brojnih izmena, ovim aktom konačno je regulisan prevoz električnim trotinetima. Vozači automobila i pešaci konačno mogu da odahnu, te u narednom periodu neće morati da strahuju od toga da li će im vozači trotineta izletati na put.

Novim zakonom kretanje lakim električnim vozilima (trotinetima) zabranjeno je trotoarima, stazama i pešačkim zonama, za njihovo korišćenje namenjene su biciklističke staze, gde ima takvih staza. Ukoliko ih nema, kretanje je dozvoljeno po kolovozu, u širini ne više od jednog metra od desne ivice kolovoza. Jako je važno napomenuti da ovo pravilo isključivo važi za puteve gde maksimalna dozvoljena brzina ne prelazi 50 kilometara na čas, odnosno ako maloletnik upravlja, ne više od 30 kilometara na čas.

Električni trotinet
foto: EPA GEORGI LICOVSKI

Električnim trotinetima ne smeju upravljati osobe mlađe od 14 godina, što je do sada bio čest slučaj, i nije dozvoljen prevoz još jedne osobe na trotinetu. Svako vozilo mora biti obeleženo nalepnicom koju izdaje Agencija za bezbednost saobraćaja, na kojoj će stajati podaci o snazi motora, brzini i masi vozila.

"Do sada vozači trotineta nisu poštovali nikakva pravila u saobraćaju. Izleću na ulicu, pojavljuju se ni od kuda, ne obraćaju pažnju na druge učesnike u saobraćaju. Na Novom Beogradu mogu ih nekako izbeći i zaobići, ali na Dorćolu u malim uličicama uopšte nije bezbedno“, rekla je jedna učesnica u saobraćaju koja svakodnevno vozi automobil.

Čini se da je vozačima konačno laknulo.

"Iskreno, smeta mi što voze po sred puta, čak se ni ne trude da voze uz jednu stranu puta. Neretko se dešava da samo izlete.. Treba regulisati njihovu vožnju, kuda tačno smeju da voze, ali i kojom brzinom.. Viđala sam ih čak na auto-putu što ne bi trebalo“, bila je oštra sagovornica Nove.

Električni trotinet
foto: AP Photo/Santi Donaire

Uglavnom svi vozači dele mišljenje da je bilo vreme da se propisi donesu.

"Svako se snalazi kako najbolje zna i ume u ovom haosu od saobraćaja u glavnom gradu. Čak mi je i drago kad ih vidim jer nema emisije štetnih gasova, smanjuju gužvu na putevima, ali i pored dobrih strana, stvarno je bilo neophodno regulisati njihovo kretanje, jer je su mi više puta izletali pred automobil bez da pogledaju, ali takva situacija i sa dostavljačima na koje imam mnogo više zamerki“, rekla je jedna sugrađanka za Novu..

Bonus video:

00:24

POLUDELI TROTINET DRUG PUT: Ogromnom brzinom ide ka Zemunu

(Espreso/Mondo/Nova.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.