MEĐU DECOM TRENUTNO CIRKULIŠU TRI VIRUSA: Pedijatar Milićević kaže da jedan NIJE KARAKTERISTIČAN za ovaj period
Saša Milićević, Foto: KURIR TELEVIZIJA

zdravlje mališana

MEĐU DECOM TRENUTNO CIRKULIŠU TRI VIRUSA: Pedijatar Milićević kaže da jedan NIJE KARAKTERISTIČAN za ovaj period

S obzirom na povratak u koletiv, rast obolevanja se teč očekuje

Objavljeno:

Početak školske godine vratio je decu u kolektive, a napunile su se i predškolske ustanove nakon maltene završene sezone godišnjih odmora, što je sa druge strane počelo da puni i čekaonice zdravstvenih ustanova. Pored kovida 19, od kog raste broj obolelih i među odraslim osobama, deca se trenutno bore sa još 2 virusa ali i alergijama i dermatitisom, kaže pedijatar Saša Milićević.

Na spisku virusa koji se sada "lepi" za najmlađe su korona virus, stomačni virusi, pogotovo BRNU virus ali ima i varičele, koje nisu karakteristične za ovo doba godine.

- Ima dosta toga - kaže dr Milićević na pitanje šta je ono što sada narušava zdravlje dece:

- Ima dosta stomačnih virusa, ima i BRNU virus - bolest ruku, nogu, stopala i usta. Javlja se kod dece a mnifestuje se osipom oko usta, na dlanovima, na tabanima. Ima prilično varičele, ovčijih boginja koje nisu karakteristične za ovaj period - navodi dr Milićević.

Boginje
Boginjefoto: Profimedia

BRNU je entero ili stomačni virus kome su sklonija deca do dve godine, jer stavljaju ruke i noge u usta, i lako se prenosi među decom. Osip, koji ga prati prvo javlja u ustima u vidu bolnih plikova - na grlu, jeziku, desnima, nepcu ili sa unutrašnje strane obraza. Oni su crveni sa beličastim vrhom i podsećaju na afte.

Dr Milićević kaže da što se kovida 19 kod dece tiče, on uglavnom prolazi neprimećeno.

- Dete ima temperaturu, malaksalo je, ali ništa ozbijno - kaže sagovornik.

Bolesno dete
Bolesno detefoto: Profimedia

Kao i kod odraslih, trenutno se i deca dosta bore sa alergijom, najviše zbog ambrozije čija je koncentracija polena visoka.

- Takođe, kod dece ima dosta i ekcema, odnosno alergijskog ekcema na koži zbog promena vremena, ali i koprivnjače su dosta česte kod njih zbog konzumiranja nekonzervisane hrane poput pašteta, parizera... To vrlo često izaziva promene na koži - naveo je Miliićević.

Bonus video:

02:40

OD POČETKA GODINE REGISTROVANO 28 EPIDEMIJA BRNU VIRUSA! Najpogođenija deca predškolskog uzrasta OVU HRANU IM NIKAKO NE DAVATI

(Espreso / Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.