SLOBODAN VOLI KONJE I FIJAKER VEĆ VIŠE OD 50 GODINA: Porodičnu TRADICIJU čuva od ZABORAVA! (VIDEO)
Slobodan Vlajić, Foto: Printscreen/youtube/AGROmedia

Oseća se blagosloveno što JE DEO TOG SVETA

SLOBODAN VOLI KONJE I FIJAKER VEĆ VIŠE OD 50 GODINA: Porodičnu TRADICIJU čuva od ZABORAVA! (VIDEO)

Život na selu, okružen konjima i fijakerima, može doneti mnogo radosti i zadovoljstva

Objavljeno:

Život na selu ima svoju jedinstvenu draž. To je mesto gde se čuju konji koji vuku fijakere, gde se svaka kočija i svaki konj poznaju po imenu, i gde se prenosi ljubav prema ovim prelepim životinjama iz generacije u generaciju.

Sve je počelo pre pedeset godina, kada sam imao samo osamnaest. Tog davnog leta, moja porodica je ušla u svet konja i fijakera. Danas, posle pet decenija, osećam se blagosloveno što sam deo ovog sveta. Pedeset godina predstavlja gotovo ceo ljudski vek, a svaka od tih godina bila je ispunjena ljubavlju i upornošću.

Rad sa konjima doneo je promene u našem domaćinstvu. Tada smo imali samo nekoliko konja, pa su i radili, a danas posedujemo šest traktora i kombajna. Ali to nije značilo da smo zaboravili naše početke. Svake godine, setimo se kako smo održavali te mršave i bedne konje preko zime i gledali ih kako se obnavljaju i postaju spremni za proleće.

Porodična tradicija ljubavi prema konjima

Ova ljubav prema konjima nije slučajnost. Moja porodica je oduvek bila povezana sa konjima. I moj otac i deda su bili strastveni ljubitelji konja, ali tadašnje okolnosti nisu im dozvoljavale da se posvete ovom hobiju. Ipak, kada je deda došao iz rata, odlučio je da nabavi nekoliko konja. To je bio početak, i od tada, konji nisu napustili našu porodičnu tradiciju.

Naši konji su posebni. Imamo prelepe Nonius konje, dugačke i visoke, poput onih koje ste možda viđali u fijakerima. Postoji neka posebna veza između nas i ovih konja. Svaki od njih ima svoje ime i svoju priču. Uvek se trudimo da im obezbedimo najbolje uslove.

Kada su u pitanju fijakeri, nismo ih proizvodili sami, ali smo uvek brinuli o njima kao o svom vlasništvu. Držimo ih u savršenom stanju. Kada nešto treba popraviti, tu je naša veština i volja. Ovaj crni fijaker, na primer, ima već osamdeset godina, ali izgleda kao da je juče napravljen.

1 / 3 Foto: Printscreen/youtube/AGROmedia

Nastavljanje porodične konjušarske tradicije

Tradicija se ne prekida, ona se nastavlja. Ima i mlađih članova u porodici koji dele istu strast prema konjima. Sinovac je već počeo da se uključuje, a nadamo se da će i drugi pratiti njegovu strast. Genetski smo povezani sa ovim konjima, a osećamo se kao da su deo naše porodice, priča Sloboda Vlajić iz Crne Bare.

Život na selu, okružen konjima i fijakerima, može doneti mnogo radosti i zadovoljstva. Prenositi ovu ljubav iz generacije u generaciju je posebno iskustvo. Nadamo se da će i u budućnosti naša porodična tradicija živeti, da će se novi članovi pridružiti toj strasti i da će konji i fijakeri i dalje biti deo naše svakodnevice.

Sada, kada znate malo više o našoj porodičnoj priči, možda ćete poželeti da se pridružite vožnji fijakerom i doživite tu posebnu vezu sa konjima. I setite se, ljubav prema konjima je ljubav koja traje čitav život.

Bonus video:

01:10

DIVLJI KONJI U OKOLINI KRALJEVA! Farmer: Dovedeni su pre više od pola veka! Evo koliko ih trenutno ima

(Espreso / Agromedia)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.