IVAN IMA CEREBRALNU PARALIZU, A ZBOG NEDOSTATKA RAMPE NE MOŽE DA POHAĐA NASTAVU: Iz škole se oglasili za Espreso
Ivan Filipčev, Foto: KRISTINA DEMETER FILIPCEV, Privatna arhiva

VELIKI PROBLEM

IVAN IMA CEREBRALNU PARALIZU, A ZBOG NEDOSTATKA RAMPE NE MOŽE DA POHAĐA NASTAVU: Iz škole se oglasili za Espreso

Ivan Filipčev koji je boluje od cerebralne paralize ne može da pohađa određeni deo natsave u svojoj školi jer ona ne poseduje adekvatnu rampu

Objavljeno: 16:59h
Miloš Dojčinović

Dvanaestogodišnji Ivan Filipčev koji boluje od cerebralne paralize u ponedeljak nije bio u mogućnosti da pohađa nastavu u Osnovnoj školi "Sever Đurkić" u Bečeju, zbog rampe koja još uvek nije obezbeđena unutar škole, usled čega on ne može da prevlada stepenice, reči su njegove majke Kristina Demeter Filipčev.

Kako kaže njegova majka za portal Espreso, Ivan nije bio u mogućnosti da sluša čas likovnog jer unutar škole nije obezbeđena adekvatna rampa namenjena osobama sa nekim vidom invaliditeta.

"Moj sin ima ličnog pratioca i ona me je juče pozvala u devet sati ujutru da me obavesti da Ivan nije u mogućnosti da pohađa čas u školi jer do te učionice gde se održava nastava vode stepenice, ali bez rampe preko koje bi on mogao ići. Takođe, hoću da naglasim da apsolutno niko iz škole nije bio voljan da priđe i dohvati se kolica i pomogne pratiocu, kako bi Ivana preneli preko stepenica. Zbog toga je izgubio ceo čas i nalazio se u holu škole za sve to vreme.", priča nam Kristina.

Kristina je pokušala da dobije odgovor kada će rampa biti postavljena unutar škole napomenuvši da je bilo sasvim dovoljno vremena da se nešto preduzme u vezi sa tim problemom.

"U tom trenutku čim saznala da je Ivan sprečen da pohađa nastavu, odmah sam pokušala da stupim u kontakt sa školom, ali se niko nije javljao. Onda sam pozivala nadležne za obrazovanje u opštini koji su zvali školu, ali opet se niko nije oglašavao iz nje. Potom sam zvala Centar za socijalni rad, ali oni su mi odgovorili da nisu nadležni u ovom slučaju", priseća se potresno Kristina.

Kako dodaje, ista situacija se dogodila prošle nedelje kada je ceo čas muzičkog proveo sa pratiocem u holu škole, umesto da je slušao nastavu u učionici. Zbog toga ona tvrdi da je njenom detetu onemogućeno da nesmetano pohađa obavezno osnovno obrazovanje.

"Znate, mom Ivanu je onemogućeno da nesmetano pohađa osnovno obrazovanje.Nekako sam uspela da stupim u kontakt sa direktorkom škole koja mi je odgovorila da su rampe naručene i da još nisu stigle, naš šta sam joj ja skrenula pažnju da je školski raspust trajao tri meseca i da je bilo sasvim dovoljno vremena da se rampe postave do početka škole. Ta rampa koja treba biti zamenjena je rizična, čim se stane na nju, ona propada i život mog deteta se dovodi u opasnost", kaže Kristina Demeter Filipčev.

1 / 2 Foto: Kristina Demeter Filipcev

Kako objašnjava Kristina, Ivan nije korisnik invalidskih kolica već neuroloških, čiji se točkovi pomeraju pri najmanjem pokretu u levu ili desnu stranu i zbog toga je neophodna što pre jedna adekvatna rampa koja bi mu pomogla da se normalno kreće unutar škole.

Iz Osnovne škole "Sever Đurkić" u Bečeju odgovorili su za portal Espreso da su dve rampe naručene iz Beograda i da treba da budu dostavljene 18. septembra.

"Dve rampe smo naručili i one treba da stignu iz Beograda 18. septembra. Problem je u tome što to ne može da stigne već danas, odmah i sada kako bi neko želeo. Druga stvar, samo postavljanje rampi nije u nadležnosti škole već školske opštine lokalne samouprave. Ja ne vidim šta je sporno, pošto Ivan pohađa nastavu u prizemlju. Tražili smo čak još jednu rampu koja bi bila bezbednija i sigurnija", objasnila nam je direktorka škole Sanja Makrač.

Podsetimo, Ivan Filipčev (12) i njegova braća blizanci Vanja i Filip bili su prevremeno rođene bebe. Kao posledica krvarenja na mozgu, Ivanu je dijagnostifikovana cerebralna paraliza, hidrocefalus, ima VP šant, pored toga deformitet stopala, strabizam i loš EEG.

1 / 4 Foto: Privatna arhiva

Pored svih redovnih tretmana, Ivan ni danas još ne može da samostalno hoda i stoji, ali je u poslednje dve godine postigao veliki napredak zahvaljujući raznim terapijama: naučio je da puzi, sve bolje sedi, okreće se, može da se uzdigne na kolena, govori, uspeva da hoda u hodalici i stoji u stajalici.

Pomozimo Ivanu!

Korisnički računi Ivana Filipčeva u Fondaciji budi human:

Dinarski račun: 160-0000000441367-25

Devizni račun: 160-0054000014055-30 IBAN: RS35160005400001405530

SWIFT/BIC: DBDBRSBG

Slanje SMS-a: pošaljite 129 na 3030

Bonus video:

01:58

Građani Sremske Mitrovice pokazali humanost

(Espreso/Miloš Dojčinović)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.