SRPSKI TURISTI U GRČKOJ U TEŠKOJ SITUACIJI: Evakuacija NIJE MOGUĆA, putevi ZATVORENI! Oglasio se NAŠ AMBASADOR
Grčka, Foto: Nicolas Economou / Zuma Press / Profimedia

NEVREME U GRČKOJ

SRPSKI TURISTI U GRČKOJ U TEŠKOJ SITUACIJI: Evakuacija NIJE MOGUĆA, putevi ZATVORENI! Oglasio se NAŠ AMBASADOR

Za srpske turiste još uvek nije moguć povratak niti evakuacija, jer su putevi u Grčkoj zatvoreni

Objavljeno: 11:41h

Evakuacija turista iz Grčke trenutno nije moguća jer su autoputevi zatvoreni, potvrdio je za B92.net srpski ambasador u Grčkoj Dušan Spasojević.

Kako je naveo, oluje i nevreme polako jenjavaju, međutim, za srpske turiste još uvek nije moguć povratak niti evakuacija, jer su putevi zatvoreni.

"Većina puteva je zatvorena, budući da se voda izlila i bujica je odnela jedan deo puteva i mostova. Nacionalni autoput, koji vodi od Atine do Soluna je zatvoren na dva mesta i nije bezbedno svakako ići njime. I mnogi alternativni putevi su zatvoreni, koji vode ka severu. Jedini put koji je, za sada, otvoren, i kojim možete da krenete od Atine za Srbiju je Jonska magistrala, međutim, pošto se oluja pomera od istoka ka zapadu, pitanje je da li će i on biti zatvoren", priča Spasojević i naglašava da je srpska ambasada u stalnom kontaktu sa policijom kao i da su turisti blagovremeno obavešteni o svim novim situacijama.

On je naveo i da je razgovarao sa direktorom policije i da je savet svim turistima da ostanu na svojim trenutnim lokacijama, ukoliko su na sigurnom.

"Vrši se evakuacija samo ukoliko je neko životno ugrožen. Non-stop smo u kontaktu sa svim našim turistima, kojih samo u Voloskoj regiji ima oko 110, koji su organizovano došli preko dve agencije. U toj oblasti često nije bilo struje i vode, ali smo u stalnom kontaktu sa njima. Bezbedni su, niko nije povređen, što je najvažnije", priča ambasador i apeluje na sve srpske turiste da ostanu strpljivi i sačekaju da se situacija smiri te da se onda upute nazad u Srbiju.

Poplave u Grčkoj
Poplave u Grčkojfoto: Nicolas Economou/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

"Mnogi nam traže pomoć ili evakuaciju, učinićemo sve što je u našoj moći, međutim, to trenutno nije moguće jer je praktično cela zemlja zatvorena. I kada bi autobus krenuo po njih iz Srbije, ne bi mogao da dođe do određenih mesta. Negde su i aerodromi zatvoreni, a negde turisti zbog blokade puteva ne bi mogli ni da dođu do aerodroma. Čekamo da se situacija smiri, da oluja prestane. Najvažnije je da sačuvamo živote", govori Spasojević za B92.net.

"Mi smo u kontaktu sa svim nadležnim vlastima, pre svega sa policijom i službom za vanredne situacije i saobraćajnom policijom. Svi pozivaju na strpljenje. Imali smo i četiri situacije gde su porodicama odnele bujice automobile u more. Agencija je dala garanciju da će im biti poslat prevoz u adekvatno vreme", priča srpski ambasador u Grčkoj i prognozira kraj ove agonije.

On je rekao da je bilo par slučajeva da su ljudi krenuli na put, ali su onda morale da reaguju spasilačke službe, jer su se zaglavili.

Spasojević je dodao i da se danas očekuje prestanak padavina i da će se krenuti sa sanacijom puteva.

"Na istoku zemlje je kiša skoro potpuno prestala, očekuje se prestanak padavina danas popodne, kako kažu meteorolozi. Stoga se očekuje da sanacija puteva krene odmah posle toga i da još u toku večeri i sutradan ujutru putevi budu prohodni. Pojedini pravci će biti očišćeni istog dana ili sutradan ujutru. Mi ćemo pratiti situaciju i obaveštavati sve blagovremeno, a svi naši građani imaju broj dežurne ambasade koji smo objavili na našem sajtu i na društvenim mrežama. 24 sata, sedam dana u nedelji smo dostupni za sve one koji imaju bilo kakva pitanja ili se nađu u nekoj nevolji. Stoga apelujem da se jave šta god da im treba i samo budu strpljivi", zaključuje Spasojević u izjavi za portal B92.

Poplave u Grčkoj
Poplave u Grčkojfoto: Michalis Katagiannis / Eurokinissi / imago stock&people / Profimedia

Podsetimo, u Grčkoj je broj žrtava oluje Danijel povećan na tri, a za još četiri osobe se traga, preneli su danas grčki mediji.

Kako piše Katimerini, poslednja žrtva je stariji muškarac koji je pronadjen mrtav u oblasti Tesalije. Taj 82-godišnjak je pronadjen u besvesnom stanju pod automobilom na području Elinopirgosa, pošto ga je po izlasku iz kuće odnela bujica izazvana olujnim kišama.

Ranije su vatrogasne službe saopštile da je telo jedne starije žene pronadjeno blizu priobalnog mesta

Nevreme je pogodilo i Bugarsku, tri osobe su stradale, a nastala je i velika materijalna šteta.

Abasador Srbije u toj zemlji Željko Jović rekao je da se srpski državljani nisu do sada javljali Ambasadi.

“Još uvek se traga za žrtvama. Za sada su identifikovane tri žrtve, dve žene i dva muškarca. Mi smo se kao ambasada stavili na raspolaganje bugarskim institucijama i našim građanima i državljanima Srbije, ali od ovog trenutka nemamo nijedno javljanje ni obraćanje ambasadi da je bilo ko ugrožen”, rekao je Jović za Kurir.

Bonus video:

01:11

Kakva je situacija sa niškim turistima?

(Espreso / B92, Kurir)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.