NEKOLIKO ŠKOLA U SRBIJI UVELO KODEKS OBLAČENJA! Ova garderova je STROGO ZABRANJENA, prosvetari spominju i UNIFORME
Škola, Foto: Marina Lopičić

NOVA PRAVILA

NEKOLIKO ŠKOLA U SRBIJI UVELO KODEKS OBLAČENJA! Ova garderova je STROGO ZABRANJENA, prosvetari spominju i UNIFORME

Stavovi stručnjaka povodom kodeksa oblačenja koje su mnoge škole u Srbiji uvele

Objavljeno:

Danas je počela nova školska godina, a pre početka iste sve više škola u Srbiji uvelo je nova pravila oblačenja. I dok će đacima biti zabranjeno nošenje majice bez rukava i na bretele, bermuda, majica koje otkrivaju stomak, pocepanih pantalona, trenerki, dukserica s kapuljačama, prosvetari kažu da bi možda bilo dobro ponovo pričati o uvođenju uniformi.

- U slučaju da učenik ili učenica dođu u školu nepristojno odeveni, biće opomenuti. Posle dve opomene biće umanjena ocena iz vladanja - navodi se na sajtu Trinaeste beogradske gimnazije.

Takođe i Srednja škola u Svilajncu je na sajtu istakla pravilnik o oblačenju, a direktorka Slađana Stojanović kaže za Kurir da bi svaka škola obavezno trebalo da ima kodeks oblačenja koji će se poštovati.

- Naročito je to bitno za srednjoškolce, koji su tinejdžeri i adolescenti, te se u tim godinama slobodnije odevaju nego što je primereno za školu. U školi je važno, pored dobre saradnje između nastavnika i đaka, uspostaviti i dobar odnos s roditeljima koji će podržati pravila oblačenja. Nastavnici su takođe ti koji će dati primer đacima kako bi trebalo da se oblače i doprinose očuvanju školskih vrednosti i njenom poštovanju - ističe Stojanovićeva.

- U našem pravilniku jasno stoji da će učenici koji se ne budu pridržavali pravila o odevanju biti udaljeni s nastave. Nastavnici će ih poslati kući da se adekvatno obuku, a izostanak sa časa u te svrhe će biti evidentiran kao neopravdan.

Milorad Antić, predsednik Foruma srednjih stručnih škola, smatra da je pravilnik o oblačenju u školama odlična stvar, ali i da bi se ponovo trebalo pričati o uvođenju školskih uniformi.

Milorad Antić
Milorad Antićfoto: Kurir

- Đaci danas dolaze u škole kao mangupi s gradskog asfalta, devojčice u kratkim suknjama, majicama na bretele, golih stomaka. Uvođenje jasno istaknutog pravilnika, čak i u hodnicima škole, rešio bi ovaj veliki problem, ali bi uniforma rešila i dublje probleme, poput troškova roditelja za kupovinu garderobe od septembra do juna, a i dobio bi se vizuelni red u školi koji pokazuje materijalno stanje - ističe Antić i dodaje:

- Ako bismo pričali o uniformama, ja sam za to da se deci obezbedi uniforma bez plaćanja poreza. U današnje vreme bi škola mogla da angažuje modnog kreatora koji bi kreirao izgled uniformi, boje za svaki razred i da svako od njih na uniformi ima naziv škole. Tako bi, recimo, i ljudi na ulici ili u prevozu mogli da vide u koju školu ide neko dete, a smanjilo bi se i vršnjačko nasilje među decom zbog načina oblačenja.

Garderoba zabranjena u mnogim školama

  • majice s bretelama
  • majice bez rukava
  • majice s dubokim dekolteom
  • majice koje ne pokrivaju stomak i leđa
  • šorc
  • bermude i pantalone iznad kolena
  • pantalone spuštenog i plitkog struka
  • pocepane (razrezane) pantalone
  • mini-suknje
  • helanke (ukoliko nisu prekrivene dužom tunikom)
  • papuče
  • obuća s previsokim potpeticama
  • providna ili tesna odeća
  • trenerke
  • dukserice s kapuljačama

Jelena Radović

Neprihvatljivo je da učenik dolazi obučen kao za izlazak ili plažu

Sociolog Jelena Radović kaže da se učenici oblače onako kako ih roditelji vaspitavaju.

Jelena Radović
Jelena Radovićfoto: Kurir TV

- Deca oblače ono što im je pristupačno i neprihvatljivo je da učenik u školu dolazi obučen kao za izlazak ili plažu. Pristojan način odevanja je tema koja se proteže pre početka svake školske godine, o čemu i roditelji treba da povedu računa i da skrenu deci pažnju, jer sve potiče iz kuće. Ako uzmemo u obzir pitanje uniformi, onda bi njihovo kupovanje pa i održavanje bilo opet o njihovom trošku, što bi mogao biti problem - objašnjava Radovićeva.

Antić ističe i da uniforme ne treba da budu nametnute, već da škole o tome prvo razgovaraju s roditeljima na savetima roditelja, a onda i sa đačkim parlamentom.

OŠ "Vuk Karadžić"

Razgovaralo se o uniformama ranije

Uroš Momčilović iz Osnovne škole "Vuk Karadžić" u Beogradu kaže za Kurir da ova vaspitno-obrazovna ustanova nema zvanični pravnik oblačenja, ali da su deca upoznata s tim kako treba da se oblače za školu.

- Dosad nije bilo potrebe da se uvede pravilnik jer su deca uglavom poštovala pravila oblačenja i bila pristojna. Ukoliko se nekada desi da neko dete dođe neprimereno obučeno, onda ga nastavnik ili učiteljica vrate kući da se presvuče. Nekada davno se pričalo o uvođenju uniforma u školama, ali toga više nema. Neke škole su ih čak i uvele pre nekoliko godina, ali ta praksa nije zaživela - ističe Momčilović.

- Ministarstvo može samo da da preporuku, ali odluka o tome može da se donese i na nivou škole kako bi se nastavila tradicija i poboljšale vrednosti.

Nikola Topalović, pomoćnik direktora beogradske OŠ "Pavle Savić", potvrđuje da ova škola ima pravilnik oblačenja koji se uglavnom poštuje.

Slađana Stojanović

Zabranjeni kačketi i kapuljače

- Po bontonu, u zatvorenom prostoru ne treba nositi šešir, kačket, kapuljaču zato učenici ne bi trebalo da nose ovaj komad odeće u školskoj zgradi. Neprimereno je da učenik sedi na času i nosi kapuljaču ili kačket. Što se tiče dukseva s kapuljačom, oni u našoj školi nisu zabranjeni, dok kape i kačketi jesu - kaže Stojanovićeva.

- Međutim, dešava se da učenik dođe u šorcu. Pozovemo roditelja, on je na poslu i mi ne smemo dete samo da pustimo kući te mora da ostane na času i samim tim urušavamo ugled škole. Zato ćemo u septembru revidirati pravilnik, koji će biti koncizniji. Bilo je i priče o uvođenju uniformi na savetima roditelja, ali su mišljenja podeljena, jer to roditelji plaćaju i onda oni treba da se izjasne.

Bonus video:

01:45

TREBA DA RAZGOVARAMO SA DECOM CELE GODINE, A NE SAMO PRVI DAN! Pedagog: Moraju da se pojačaju časovi odeljenske zajednice

(Espreso / Kurir / A.K.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.