PIROĆANAC ŽIVI KAO PEĆINSKI ČOVEK: Panta je pobegao od civilizacije i SREĆAN JE! (VIDEO)
Foto: Print Screen Youtube

život u divljini

PIROĆANAC ŽIVI KAO PEĆINSKI ČOVEK: Panta je pobegao od civilizacije i SREĆAN JE! (VIDEO)

Piroćanac Panta Petrović (68) odlučio je da pobegne od civilizacije i svih njenih tekovina i već godinama živi život "pećinskog čoveka"
Objavljeno:

Piroćanac Panta Petrović pravi je moderni odmetnik od civilizacije. On je odlučio da se oprosti od gotovo svih tekovina modernog društva i da živi kao pustinjak. Leta provodi na drvetu u kućici koju je napravio, a zime u pećini.

foto: Print Screen Youtube

Šezdesetsedmogodišnji Piroćanac Panta Petrović “odmetnuo” se od civilizacije i svih njenih tekovina i već godinama živi u divljini. Inače, Panta je među svojim sugrađanima poznat kao izvrstni zanatlija koji odlično poznaje veliki broj zanata.

foto: Print Screen Youtube

On je svoje utočište pronašao nekoliko kilometara od grada, u kanjonu Gradašničke reke, nedaleko od termalnog izvora Dag banjica. Do pećine u kojoj Panta živi dolazi se nakon punog sata pešačenja od grada, a put do pećine vodi kroz litice kanjona.

Ovaj neobični čovek je za svog života prošao brojne uspone i padove. Bilo je perioda kada je imao mnogo novca, ali poslednjih godina živi životom “pećinskog čoveka”, bez struje, vode, televizora, a o Internetu i ostalim tehničkim dostignućima nema ni govora.

On kaže da je sada, kada živi gotovo bez novca tako što se hrani se na kazanu i preživaljava od socijalne pomoći i da je mnogo srećniji nego ranije.

"Kada sam imao para, nisam imao zdravlje, a sada, kada nemam para, ozdravio sam I živim srećno. Kada sam imao mnogo novca imao sam mnogo prijatelja, ali kako sam ostajao polako bez novca, prijatelji nikom ponikoše, pa sam sada ostao sa životinjama, ali I nekoliko pravih prijatelja sa kojima provodim duge zimske noći u pećini. Imam pet-šest kućnih prijateljica sa kojima imam petoro-šestoro dece, živim slobodno u svom carstvu sa velikim brojem domaćih, ali I divljih životinja. Čuvam više od deset kučića, nekoliko mačaka, veliki broj koza, kokošaka, a ljubimica mi je divlja svinja. Sa njom se družim evo tri godine. Došla je jednog dana u pećinu da se sakrije od lovaca ili pasa, a možda I od kurjaka. Bila je prase od nekoliko kilograma. Verovatno su joj lovci ubili majku I nije imala kud, pa je banula kod mene u pećinu. Od tada je ja hranim I prava mi je mezimica, čak mi jede I jabuku sa stomaka" - priča on za Pirotske vesti.

foto: Print Screen Youtube

Panta objašnjava da čak ni ovde nije zaštićen od radoznalih ljudi i lopova koji su nekoliko puta upadali u njegovu pećinu i odnosili stvari iz nje. On kaže: "Čak ni ovde mi mira ne daju. U više navrata su mi bacali iz pećine šporet I posuđe, uništavali sve. U pećini nemam krevet već spavam na zemlji, a sada nemam ni šporet ni druge potrepštine, ali to mi ne smeta da uživam u društvu nekoliko pasa I mačaka".

Dugo vremena je u pećini čuvao i koze i divlju svinju, ali je životinje ipak morao da premesti u grad, do imanja u okviru kog se nalazi njegova koliba na drvetu. Razlog za to su sve češće pojave vukova koji su mu i rastrgli jednu kozu.

Njegov prijatelj Velimir Spasić, koji živi u naselju Gradašnica, na par kilometara od Pantine pećine, ističe da je Pantin život težak.

Pogledajte kratak dokumetarni film u produkciji Pirotskih vesti o ovom nesvakidašnjem čoveku.

I pored svih teškoća sa kojima se svakodnevno suočava, Panta je u narodu poznat kao veliki dobrotvor. On je u potpunosti o svom trošku napravio čak tri mosta, dva preko Gradašničke reke i još jedan do manastira na

putu od Pirota ka Knjaževcu.

Svi ti mostovi u narodu su poznati kao Pantini mostovi, a preko jednog od njih stiže se i do izvora termomineralne vode Dag banjica, gde se junak ove priče inače kupa, s obzirom da u svojoj pećini nema uslove za kupanje.

(Espreso.co.rs / PirotskeVesti.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.