Da li govorite srpski, hrvatski, srpsko-hrvatski ili "naški"? (VIDEO)
Foto: Printscreen/youtube/MakkyHR

šta bi nadrealisti rekli?

Da li govorite srpski, hrvatski, srpsko-hrvatski ili "naški"? (VIDEO)

Ekonomist je pokušao da odgovori na pitanje koje se iznova i iznova postavlja, a tiče se srpsko-hrvatskog jezika
Objavljeno:

Tekst na portalu poznatog lista stiže u danima u kojima je deo javnosti u bivšim jugoslovenskim republikama ponovo otvorio poznatu debatu o jeziku, podstaknut potpisivanjem "Deklaracije o zajedničkom jeziku", koju je hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović nazvala marginalnom stvari.

- Oko 17 miliona ljudi u Bosni, Srbiji, Hrvatskoj i Crnoj Gori govore varijacijama onoga što se nekada zvalo srpsko-hrvatski ili hrvatsko-srpski. Ipak, zvanično, jezik koji je nekada ujedinjavao Jugoslaviju je, baš kao i zemlja, prestao da postoji. Umesto toga, sada ima četiri imena: bosanski, srpski, hrvatski i crnogorski. Ali, da li su svi oni jedan te isti jezik? - pita Ekonomist. Kako se navodi, lingvisti i predstavnici NVO iz četiri zemlje, koji su i inicijatiori deklaracije, smatraju da je odgovor glasno "da".

- U deklaraciji se navodi da četiri jezika formiraju 'policentričan' jezik, slično kao engleski, nemački ili arapski. Oni ističu da, iako postoje različiti dijalekti, oni predstavljaju varijacije jednog jezike, jer svi koji ga govore mogu da se međusobno razumeju. To zaista čini ova četiri jezika sličnijim od dijalekata mnogih drugih policentričnih jezika - navodi Ekonomist. Autori navode da je insistiranje obrazovnih i drugih institucija na korišćenju samo jedne varijacije "represivno, nepotrebno i štetno". Cilj deklaracije je da se razvije diskusija o jeziku "bez nacionalističkog tereta" i kako bi se doprinelo procesu pomirenja.

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.