EVO KADA ĆE DOĆI DO ZAHLAĐENJA U SRBIJI: Očekuju se nepogode i pad temperature za desetak stepeni
Vrućina, Foto: Tamara Trajković

toplotni talasi trenutno u srbiji

EVO KADA ĆE DOĆI DO ZAHLAĐENJA U SRBIJI: Očekuju se nepogode i pad temperature za desetak stepeni

Pred nama je tropska noć

Objavljeno: 22:25h

Nastavlja se vreo talas u Srbiji. Maksimalna temperatura dostigla je danas 38°C u Loznici. U Beogradu je bilo 36°C, a vrelo je bilo i u višim predelima. U Sjenici je mereno 32°C, na Zlatiboru 31°C, a najprijatnije je bilo na Kopaoniku sa 25°C.

Nakon vrelog dana pred nama je vedra i veoma topla noć. Ona će u Vojvodini biti tropska, jer se minimalna tempertaura neće spuštati ispod 20°C, u Beogradui ni ispod 23°C.

Drugi dan vikenda doneće vrhunac ovog toplotnog talasa. Maksimalna temperatura biće od 35 do 39°C, u Beogradu do 37°C. Sunčano vreme biće praćeno i vrlo visokim vrednostima UV zračenja.

U košavskom području duvaće umeren do jak jugoistočni vetar, na jugu Banata sa olujnim udarima i preko 70 km/h.

1 / 3 Foto: Nenad Kostić

I dok će drugi dan vikenda Srbiji doneti vrhunac toplotnog talasa, serija snažnih oluja zahvatiće oblast duž hladnog fronta od istoka Španije i Pirineja preko zapadnog Mediterana i Alpa do centralne Evrope. U ovim predelima očekuju se veoma obilne padavine i jake grmljavinske, ponegde i superćelijske oluje, a sa Atlantika se očekuje prodor još svežije vazdušne mase, pa će temperature u oblasti Alpa biti prave jesenje sa vrednostima oko 15°C, a u višim predelima Alpa očekuje se i sneg.

Očekuje se formiranje sekundarnog ciklona iznad zapadnog i centralnog Mediterana.

U Srbiji će još u ponedeljak biti sunčano i tropski toplo, uz temperature i preko 35°C. Očekuje se umeren do jak jugoistočni vetar, naše područje biće u prednjem delu sekundarnog ciklona, koji će već zahvatiti i doneti pogoršanje vremena Jadrasnskom moru, Sloveniji i Hrvatskoj.

Prve predfrontalne nestabilnosti u Srbiji se očekuju u noći ka utorku i to u severnim i zapadnim predelima, dok se prodor hladnog fronta uz jče naoblačenje i zahlađenje sa kišom i pljuskovima i grmljavinom očekuje u utorak, uz skretanje vetra na severozapadni. Ponegde se očekuju i jake grmljavinske oluje sa gradom i olujnim vetrom. Da li će biti oluja poput onih u julu i ovih dana na zapadu Evrope i u oblasti Alpa, pa i superćelijskih, za sada je rano precizirati. Velika šansa da neće ili će biti u blažem obliku, a nešto preciznije informacije očekuju se u narednim objavama.

Temperatura će biti u osetnijem padu, pa će sredinom sledeće sedmice biti svežije i za više od 10 stepeni.

Dobra vest da će potom uslediti stabilizacija vremena, pa će sam početak septembra doneti sunčano i ugodno letnje vreme, uz temperature oko 30°C.

Bonus video:

00:46

LETO NA PAUZI DO SREDE, A ONDA TEMPERATURE U PORASTU! Meteorolog Ivan Ristić: Početkom sledeće nedelje dolazi AFRIČKI ANTICIKLON

(Espreso/Telegraf.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.