NAJEZDA STRŠLJENA U BEOGRADU, ULAZE I U STANOVE KADA "VIDE" OVO! Ubijanje nikako nije pametna ideja, evo i zašto!
Stršljen, Foto: Profimedia

nema razloga za brigu

NAJEZDA STRŠLJENA U BEOGRADU, ULAZE I U STANOVE KADA "VIDE" OVO! Ubijanje nikako nije pametna ideja, evo i zašto!

Najbolje je otvoriti prozor i sačekati da nezvani gost izađe

Objavljeno:

Osim smrdibuba, nezvani gosti u stanovima krajem avgusta su i ose i stršljeni! Beograđani su imali neprijatnih iskustava s ovim nezgodnim insektima u Žarkovu i na Novom Beogradu.

Stršljen mi je ušao u stan tokom noći, kada sam čuo zujanje mislio sam da je smrdibuba ili gundelj. Međutim, bilo je veće od smrdibube, a šta je u pitanju shvatio sam tek kada je stao. Tada je počela 'borba' i nije bilo nimalo lako savladati ga", priča Beograđanin.

Stršljeni izazivaju najviše uznemirenosti i to s razlogom - njihov ubod veoma je bolan i neprijatan, teško ih je ubiti, a nikad ne možete da isključite opasnost od burne alergijske reakcije.

Upravo ovaj period godine je vreme kada stršljeni tragaju za prostorom koji bi "naselili" tokom zime, odnosno, našli skrovište, priča Stefan Stevanović, naš pčelar na društveni mrežama poznat kao "Pčelarev sin".

Gnezdo
Gnezdofoto: Printscreen/youtube/Sveni King

Nije jednostavno izboriti se s ovim akrepom. Ne treba paničiti i u prirodi ćete se lako udaljiti od njega, ali problem nastaje u zatvorenom prostoru. Moći ćete samo da gledate kako udara u zidove i bruji iznad vaše glave.

Nije strašno - sve dok god se ne oseća ugroženim nema razloga ni da vas napadne.

Baš zato, treba da budete smireni i da izbegavate nagle pokrete koji mogu da ga uznemire.

"Kada uđe u stan ne treba da pokušavate da ga ubijete, jer može da postane agresivan a njegov ubod je dosta jači od osinjeg i pčelinjeg", priča pčelar i kaže da u takvim situacijama možete da se nadate da nisu "pikirali" vašu roletnu za skrovište.

Najbolje je otvoriti prozor i sačekati da nezvani gost izađe.

Ako se i odlučite da ga ubijete, to neće biti lako, jer, kako kaže naš sagovornik, stršljen ima tvrd oklop.

"Ako počnete da mlatite oko njega, postaje agresivan. Jednog koji leti teško ćete ubiti, čak i kada ga udarite nečim čvrstim", upozorava Stefan.

Postoje razne hvataljke /mamci za stršljene (u koje oni sami ulaze) i koje vam mogu pomoći u ovakvim situacijama.

Smirenost je, ipak, najvažnija, jer - stršljeni su deo prirode oko nas, a najvažniji zakon za suživot čoveka i divljine je "ne diraš me - ne diram te".

Treba dobro razmisliti da li je bolje zatvoriti sobu i sačekati da insekt izađe kroz prozor ili se pripremiti i udariti ga u zgodnom trenutku, čime sebe, ipak, dovodite u opasnost.

Udarac bi morao da bude vešt, brz i snažan tak da eliminiše stršljena pre nego što dobije priliku da vam uzvrati napad.

Treba znati i da ga neće svaki udarac ubiti, već možda samo omamiti, što vam daje priliku da ga lakše savladate.

Stršljen
Stršljenfoto: Profimedia

Čačanka preminula kada je pokušala da ubije stršljena

Imajte u vidu da žaoka stršljena lako može da probije tkaninu, krpu, peškir, pa čak i rukavicu.

Upravo tu grešku, da rukama ubije stršljena kog je prethodno uspela da obori, načinila je Čačanka koja je preminula usled uboda 14. jula ove godine.

"Uočila je stršljena koji joj je leteo oko glave i pokušala je da ga istera mašući krpom. U tim pokretima, ona ga je oborila na pod i umesto da ga zgazi nogom, ona ga je zgnječila istom tom krpom. Stisla je stršljena prstima, tada je zadobila ujed" ispričala je tada rođaka preminule žene.

Žena (57) nije preživela najtežu moguću alergijsku reakciju - anafilaktički šok.

Normalno, ubod stršljena nije smrtonosan niti naročito opasan, baš kao ni ose ili pčele. Međutim, alergija reakcija koja može kod svakoga i u bilo kom trenutku da se javi najveća je nevolja s ovim insektima.

U slučaju gušenja i burne reakcije treba odmah pozvati hitnu pomoć koja sprovodi antišok terapiju. Nažalost, to mogu da rade samo lekari određuju potrebne doze adrenalina, antihistaminika i kortikosteroida.

Bonus video:

04:13

ALERGIJE NISU SAMO DOSADA, MOGU DA BUDU OPASNE PO ŽIVOT! Šundić Vardić: Za vreme polenskih alergija, POVEĆAN JE BROJ SAMOUBISTAVA

(Espreso / Telegraf.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.