Probodeni Turčin, ustreljena svinja: Da li znate koji srpski gradovi imaju ovakve grbove? (FOTO)

Čudna neka znamenja

Probodeni Turčin, ustreljena svinja: Da li znate koji srpski gradovi imaju ovakve grbove? (FOTO)

Ovo su neki od nejneobičnijih i najzanimljivijih grbova koje imaju gradovi u Srbiji, a za njih sigurno niste znali
Objavljeno: 14:05h

Iako svaki grad u Srbiji ima svoj grb, malo koji od njih je privlačio toliko pažnje kao kikindski, na kome se, verovali ili ne, nalazi sablja koja probada tursku glavu?! Pored njega, grbovi koji privlače pažnju su oni koji pripadaju Velikoj Plani, kao i Adi, na kojima je ubijena divlja svinja, odnosno graničar sa ralom za volove i mačem u drugoj ruci. Kikinda je svoj grb dobila daleke 1893. godine, kada je dobila status slobodnog grada. Odlučeno je da simbol bude crvena podloga na kojoj se nalazi oklopljena ruka graničara koja drži sablju na koju je nataknuta odrubljena glava Turčina. Razlog leži u prošlosti tog grada - sredinom 18. veka, kada je Kikinda naseljavana, srpski narod je vodio brojne bitke za oslobođenje od turskog ropstva.

Wikipedia/Zastave-grbovi
Iako većini takav grb izgleda surovo, Kikinđani ga ne bi menjali ni za šta! Naime, kada je lokalna vlast pre nekoliko godina, bez ikakvog povoda, počela da koristi grb s habzburškom krunom, lavom i manjom turskom glavom, to je podiglo veliku medijsku prašinu u tom gradu. Lokalni vlastodršci nisu imali kud, pa su se vratili zvaničnom simbolu sa turskom glavom. Ni tu se priča nije zaustavila jer su zbog čega prostestovale vlasti u BiH, kao i u Sandžaku. No, kako bilo, grb je ostao takav kakav je.
Wikipedia/Zastave-grbovi
Drugi grb koji je privukao pažnju je grb Velike Plane na kome se nalazi ubijena divlja svinja zlatnom strelom isplaženog jezika, ispod koje se nalazi par bivoljih rogova. Izgledu grba ta opština treba da zahvali svojoj geografskoj poziciji, koja je bogata raznom divljači i predstavlja omiljenu lokaciju za lovce iz naše zemlje i inostranstva. Brkajlija sa sabljom u jednoj ruci i ralom u drugoj na simbolu opštine Ada takođe vuče poreklo iz slavne istorije.
Zastave-grbovi.com
Gradić u severno-banatskom okrugu vekovima je bio na granici raznih država i uvek na udaru osvajača. Zato se na štitu srebrnasto-bele boje nalazi se graničar u plavom mundiru, a oružje i oruđe u njegovim rukama podseća kako su tada obični ljudi u isto vreme morali da obrađuju i brane svoje posede. (Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.