NA KEFALONIJI SPRSKI NAZIVI ULICA, A NA VOŽDOVCU GRČKI: Ništa nije slučajno, ova priča će vas ODUVATI (FOTO)
Kefalonija, Foto: Profimedia

neverovatno

NA KEFALONIJI SPRSKI NAZIVI ULICA, A NA VOŽDOVCU GRČKI: Ništa nije slučajno, ova priča će vas ODUVATI (FOTO)

Popularno grčko ostrvo ima svoj Voždovac – i ništa nije slučajno

Objavljeno:

U gradiću Liksuri na ostrvu Kefalonija jedna ulica nosi ime beogradskog naselja.

Kao prestonica Srbije i grad sa četiri pobratima i više imenjaka, Beogradu kao da je nekako prešlo u naviku da bude „izvan sebe“. Ne, ne govorimo o egzodusu koji se dešava vikendom, o praznicima i leti, već o toponimima u dalekim destinacijama koji nose ime našeg grada ili njenih delova, piše 011info.

Kefalonija
Kefalonijafoto: Profimedia

Upravo takav slučaj je sa beogradskim naseljem Voždovac, koji je svoj drugi dom našlo u gradiću Liksuri na ostrvu Kefalonija.

Prilika da se Voždovac preseli na obale Jonskog mora bila je zaista posebna. Desilo se to 2017. godine u sklopu proslave 150 godina srpsko-grčkog prijateljstva, kada je odlučeno da jedna ulica u mestu Liksuri ponese ime beogradske opštine. Treba reći da ovo nije tek nasumično odabrano mesto. Voždovac i Liksuri potpisali su ugovor o bratimljenju još 1995. godine i od tada gaje bliske odnose pune poštovanja.

Bilo kako bilo, 3. oktobra 2017. godine, na ostrvu je osvanula plava tabla sa nazivom Voždovac na grčkom jeziku i engleskoj latinici. Ovom događaju su prisustvovali su predstavnici Voždovog predgađa, a predsednik opštine Aleksandar Mirković je sa svojim grčkim parnjakom i imenjakom, Aleksandrosom Parisisom, gradonačelnikom Kefalonije, svečano otkrio ploču.

Ali, tu nije kraj priče. Prijateljstvo Voždovca i Liksurija nije samo na papiru. Tokom prethodnih godina upriličene su brojne međusobne posete, a kako bi se odužio svoj jonskom pobratimu, Voždovac je dve ulice u Jajincima nazvao Liksuri i Kefalonijska.

Kefalonijska ulica u Jajincima
Kefalonijska ulica u Jajincimafoto: Printscreen/Google maps

Takođe, iste godine kada se Voždovac preselio na jug, isto je učinio i grad Šabac, koji je u glavnom gradu ostrva dobio svoju ulicu, piše 011info.

Bonus video:

00:46

Grci i Srbi prave festu u Berlinu

(Espreso / Nova)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.