EVO KAKVO JE STANJE DEČAKA IZ SVILAJNACA KOGA JE UJELA OTROVNA ZMIJA: "Odmah je primio antiviperinum"
Zmija, Foto: blickwinkel / Alamy / Profimedia Slično

velika opasnost

EVO KAKVO JE STANJE DEČAKA IZ SVILAJNACA KOGA JE UJELA OTROVNA ZMIJA: "Odmah je primio antiviperinum"

Infektolog Biljana Popovska Jovičić, te noći je bila dežurni lekar u KC Kragujevac

Objavljeno:

Dečak A.R. (15) iz Svilajnca kojeg je u noći između petka i subote ujela zmija otrovnica, dok je sa drugovima sedeo na klupi u naseljenom mestu, oporavlja na Infektivnoj klinici u Kragujevcu, i najverovatnije će do kraja nedelje će biti pušten na kućno lečenje. On je na svu sreću, na vreme dobio serum, odnosno protiv otrov zahvaljujući čemu je i preživeo.

Infektolog Biljana Popovska Jovičić, te noći je bila dežurni lekar u KC Kragujevac. Kaže da su bili spremni, jer su već dobili poziv od Hitne pomoći iz Svilajnca da bi mogao biti ujed otrovnice.

„Svaki ujed zmije se posmatra kao da je otrovnica u pitanju. Iako je deo takvih slučajeva svega 10 odsto, u ovom se radilo o otrovnici“, opisuje Popovska Jovičić.

Ona nam je ispričala da je dečak imao otok šake ka podlaktici i promenu boje na koži.

„Odmah je primio antiviperinum, serum koji je isti za sve otrovnice. Otok je ubrzo prestao da napreduje. Dečak je sada dobro, i do kraja nedelje biće otpušten iz bolnice“, kaže ova infektološkinja.

1 / 2 Foto: Printscreen/Facebook/Cottonwood Rehab

Inače, serum koji se koristi je identičan ostalim u državama na Balkanu, odnosno za sve zmije otrovnice sa ovih prostora.

*Mi ne znamo koja je vrsta zmije. Dečak je samo video zmiju. Ni pretraga terena nije pomogla“, kaže Popovska Jovičić.

Ali, ovaj slučaj je veoma redak jer se dogodio noću, kada zmije nisu aktivne.

„Dobro je da su shvatili odmah da je zmija. Jer, mogli su pomisliti da ne neki insekt, i da se kasnije zapadne u šok, dobije vrtoglavica, povećanje arterijskog pritiska, povraćanje…“, kaže infektološkinja.

Kada je reč o tome koliko vremena ima onaj kojeg je zmija otrovnica ujela, do ukazivanja pomoći, Ružica Marjanović, načelnica Infektivne klinike KC Kragujevac, kaže da je otprilike dva do četiri sata dovoljno da se ubrizga protiv otrov.

„Od proleća do jeseni je period u kojem su uobičajene situcije ujeda zmije. Odluka se donosi ambulantno, i do sada nismo imali smrtne ishode. Znači, svi stignu da nam se jave na vreme. Ljudi su uglavnom informisani, i niko ne ukazuje pomoć na svoju ruku“, kaže Marjanović.

Bonus video:

00:17

Zmija u centru Beograda

(Espreso/Nova)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.