BROJ ZARAŽENIH KORONOM DUPLIRAN ZA NEDELJU DANA: Šta se dešava, hoćemo li ponovo NOSITI MASKE?
Korona virus, Foto: Ana Paunković, Zorana Jevtić, Profimedia

COVID 19

BROJ ZARAŽENIH KORONOM DUPLIRAN ZA NEDELJU DANA: Šta se dešava, hoćemo li ponovo NOSITI MASKE?

O novom talasu koronavirusa se poslednjih dana intenzivnije govori zbog pojave nove varijante omikrona BA.6, nezvanično nazvane Eris

Objavljeno:

Novi talas koronavirusa hvata zalet i u Srbiji, sudeći po najnovijim brojkama koje je Ministarstvo zdravlja objavilo na sajtu covid19.rs

Prema objavljenim podacima, u poslednjih nedelju dana u Srbiji je na kovid 19 testirano 4.116 građana, od kojih je 420 zaraženo ovim virusom. To je skoro duplo povećanje broja inficiranih za sedam dana, budući da je u prethodnoj nedelji potvrđeno 234 zaraženih od 3.584 testiranih.

Niko od zaraženih, srećom, nije hospitalizovan, a preminulih takođe nema.

Inače, podatke o broju testiranih i inficiranih Ministarstvo zdravlja sada objavljuje jednom sedmično umesto svakodnevno kao ranije. Sledeći presek biće objavljen 24. avgusta.

Da li nam je stigao Eris?

O novom talasu koronavirusa se poslednjih dana intenzivnije govori zbog pojave nove varijante omikrona BA.6, nezvanično nazvane Eris, ili čak "barbihajmer".

Kako prenose agencije, stručnjaci u Velikoj Britaniji izrazili su zabrinutost zbog BA.6, nove varijante kovida 19, koja je nedavno otkrivena u Danskoj.

Trisha Greenhalgh sa Univerziteta Oksford i Christina Pagel sa University College London objavile su na društvenim mrežama da nova varijanta koronavirusa ima više mutacija.

- To bi potencijalno moglo uzrokovati veći talas virusa - rekla je Pagel, prenosi Anadolija.

Greenhalgh je rekla da mnogi stručnjaci već vode rasprave o BA.6.

1 / 5 Foto: RINA

Ponovo ćemo nositi maske?

- Naučnici razgovaraju o tome. Na osnovu onoga što sam shvatila iz nekih detalja, čini se da je vreme da se ponovo nose maske - rekla je ona.

Stephen Griffin sa Univerziteta u Leedsu izjavio je da BA.6 pokazuje najveću promenu u kovidu 19.

- Zabrinite se ako se počne širiti - rekao je ovaj stručnjak, dodajući da ipak još uvek nedovoljno podataka otežava procene o ovoj varijanti virusa.

Paul Hunter sa Univerziteta East Anglia ipak smatra da nova varijanta neće izazvati značajnu epidemiju te je preporučio nošenje maske samo ljudima sa zdravstvenim problemima.

Bonus video:

05:28

KORONA NE UTIČE NA REDOVAN POLAZAK U ŠKOLU! Nastava će se normalno odvijati

(Espreso/Kurir.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.