USVAJA SE NOVI PREDLOG ZAKONA O ELETRIČNIM TROTINETIMA: Stručnjaci otkrili detalje, evo ko će moći da ih vozi VIDEO
Električni trotinet, Foto: Printscreen/Youtube/Benchmark

OBJASNILI

USVAJA SE NOVI PREDLOG ZAKONA O ELETRIČNIM TROTINETIMA: Stručnjaci otkrili detalje, evo ko će moći da ih vozi VIDEO

Predlogom izmena i dopuna Zakona o bezbednosti saobraćaja koji je upućen na usvajanje skupštini, prvi put se reguliše njihova upotreba

Objavljeno:

Mnogobrojne molbe građana da se spreči vožnja električnih trotineta trotoarom, jer ih svojom brzinom zastrašuju uskoro će, čini se, biti uslišene.

Električni trotineti kojih je u našoj zemlji više od 200.000, već godinama su na našim ulicama, ali ne i u zakonu. Sada se to, konačno menja. Predlogom izmena i dopuna Zakona o bezbednosti saobraćaja koji je upućen na usvajanje skupštini, prvi put se reguliše njihova upotreba.

- Površina koja je namenjena za njihovo kretanje i ono što je primarno biće biciklistička staza. Ukoliko ona ne postoji, onda će oni smeti da se kreću kolovozom, ali ukoliko ograničenje nije veće od 50km na čas - rekao je Damir Okanović, Komitet za bezbednost saobraćaja.

Damir Okanović
foto: Kurir TV

Predlog je i da najniža starosna granica za upravljanje trotinetom bude 14 godina. - Kada su u pitanju deca, odnosno maloletnici za trotinetom moraće da imaju najmanje 14 godina i moraće dok ne navrše 18 godina da nose zaštitnu kacigu! - istakao je Okanović.

02:49

NOVI PREDLOG ZAKONA ZA ELEKTRIČNE TROTINETE! Eksperti otkrili promene: Nema više vožnje trotoarima, EVO I KO ĆE MOĆI DA GA VOZI

Trotineti su nakon gradskog prevoza postali najpopularniji alternativni način transporta, što je pozitivno, ako se u vidu ima potreba da se smanji zagađenje vazduha. Ipak, gotovo svaki dan slušamo isto: Kad god idem trotoarom strahujem da će me neko udariti, ili pa oni nemaju ni zvonce! Takve pritužbe građana pokazale su da je neophodno hitno regulisanje upotrebe el. trotineta kako bismo svi bili sigurni.

- Ovo je sve zbog glasa pešaka jer su bili ogorčeni zbog ponašanja vozača trotineta na trotoarima, pa je to razlog zašto su oni sišli na kolovoz. Ostaje prostora da se posmatra razvoj ovog sistema, pa da se dalje preciznije uređuje - rekao je Milan Božović, stručnjak za saobraćaj.

Milan Božović
foto: Kurir TV

Sa ozakonjenjem električnih trotineta očekuje se i pojava brojnih operatera koji će ih rentirati, kao što je to slučaj u mnogim zemljama sveta, pa stručnjaci smatraju da bi izgradnja biciklističkih staza i traka trebalo da postane jedan od prioriteta gradova.

03:42

KAKAV ELON MASK: Đorđe je prvi izmislio električni automobil i ti u Srbiji

(Espreso/Kurir)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.