"ŽIVOT JE JEDAN, MORA ĆE UVEK BITI": Širi se važan APEL plivačima, ako vidite OVO ne ulazite u VODU, nije NAIVNO
Foto: Mallon Industries / Carte Blanche / Profimedia

obratite pažnju!

"ŽIVOT JE JEDAN, MORA ĆE UVEK BITI": Širi se važan APEL plivačima, ako vidite OVO ne ulazite u VODU, nije NAIVNO

Kako dalje navodi iskusni plivač, ulazak u vodu prilikom velikih talasa je najopasniji jer je izlazak iz vode gotovo nemoguć

Objavljeno:

Podignuta crvena zastavica na plažama označava potpunu zabranu kupanja iz više razloga - oluja, živi pesak, morski vrtlozi, prisutnost grabljivica, plima, najavu nevremena... Ali, čini se da turisti odlučuju da se okupaju u moru i pored upozorenje koje je postavljeno radi njihove bezbednosti.

Kako sugrađani i iskusni kupači apeluju na društvenim grupama, upozorenje crvene zastavice treba da se poštuje i ako ste plivač sa potpunom plivačkom obukom, bez obzira na godine i iskustvo.

- Spadam u plivače koji su prošli kompletnu plivačku obuku i naučio sam da plivam sa tri godine. Kao tinejdžer sam prošao vaterpolo školu, čak sam tokom vojske u mornarici obučavao neplivače. Zašto sve ovo pišem? Pišem da bih upozorio sve da kada su na plaži podignute crvene zastave nema ulaska u vodu - napisao je jedan zabrinuti plivač u grupi "Grčka info" i dodao da "smo nemoćni pred prirodom".

- Koliko god da dobro plivate, postoji mogućnost kada ste nemoćni pred prirodom.

Kako dalje navodi iskusni plivač, ulazak u vodu prilikom velikih talasa je najopasniji jer je izlazak iz vode gotovo nemoguć.

- Apelujem na mlađu populaciju da se ne igrate sa morem. Kada duva vetar preko 8 bofora ni veliki trajekti ne isplovljavaju. Kada je crvena zastava na plaži — ne ulazi se u more - objasnio je plivač iznad fotografije koja pokazuje ljude kako se kupaju na plaži koja ima istaknutu crvenu zastavicu.

"Sve je moglo i mora drugačije"

Slična polemika se povela i u grupi "Live from Greece" gde je jedna žena apelovala da se ne treba kupati ni u plićaku kada je crvena zastavica podignuta, jer je "život jedan, a mora će uvek biti".

- Suprug je u dva dana spasio petoro ljudi, od njih četvoro dece. Nema razlike da li je plitko ili je odmah dubina ako stoji crvena zastava na plaži - izjavila je zabrinuta žena i opisala slučajeve kojima je i sama svedočila.

Naime, njen suprug je uspeo da spasi i starije i mlađe osobe za samo dva dana, prilikom čega je, kao iskusan plivač i uz pomoć spasioca, imao poteškoća da pomogne osobama koje su počele da se dave.

- Muškarac oko 50 godina, u plitkom, nedaleko od obale počeo je da se davi. Suprug je jedva došao do njega, a da ne govorim o izvlačenju iz vode. I spasilac je bio blizu, oživljavali su ga jako dugo, i hitna je došla, ali bezuspešno.

Za to vreme pružanja prve pomoći žalosno, ali spasilac mora da trči obalom i opominje ljude u vodi koji su otišli predaleko. Da se ne dogodi isto.

Pored ove situacije, opisane su još dve koje su mogle da prođu na sličan način.

- Drugi slučaj — otac i sin sa mišićima. Bili su u plićaku, nakon čega su otišli malo dalje, ali je otac još uvek mogao da stoji. Vetar i talasi su povukli dete, nakon čega je otac pokušao da dopliva do njega i pomogne mu, ali nije uspeo jer je počeo da doziva upomoć.

Nije poznato kako se završio ovaj slučaj, dok je žena navela još jedan primer koji se desio takođe desio u Grčkoj, a sve je navela kao situacije koje su mogle da se izbegnu.

- Troje dece je na dušeku oduvao vetar u dubinu. Nisu izdržali i pali su sa dušeka, dok su roditelji bili na plaži, oboje neplivači. Sve je ovo moglo i može drugačije da se završi - objasnila je žena koja je istakla da i njen suprug ima porodicu i da žrtvuje svoj život zbog tuđe neodgovornosti.

"Ne dozvolite da drugi rizikuju svoje živote zbog vaše nemarnosti"

- Učimo na greškama drugih, čuvajte i sebe i svoju porodicu. Ne dozvolite da drugi rizikuju svoje živote zbog vaše nemarnosti i nesmotrenosti - završila je žena.

Obe objave su izazvale buru reakcija na društvenim mrežama jer je sezona odmora i dalje u toku, a nemarnost i neodgovornost vidimo na svakom koraku.

"Nemam reči", "Ostavite telefone i pazite na svoju decu", "Treba uvesti kaznu za plivanje dok je crvena zastava na snazi", "Mene su vukli talasi sa stene, jedva sam izvukla živu glavu. Ne igrajte se sa talasima i morem", "Ljudi se dave i u plićaku, pamet u glavu", glasili su komentari ispod objava.

Crvena zastava se poštuje!

Stručnjaci savetuju da crvene zastave imaju nedvosmisleno značenje i da je ulaz u vodu strogo zabranjen.

Razlozi za postavljanje crvenih zastava mogu biti različiti - od najava oluja, pojave grabljivica, snažne plime koja vas može odvući u dubinu do živog peska i morskih vrtloga.

Čak iako se čini da je voda tiha, zastava nije postavljena slučajno i mora se uvek poštovati!

Bonus video:

00:12

Ajkula u Herceg Novom

(Espreso/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.