MISLITE DA SU PRAVOSLAVNI OBIČAJI, A ZAPRAVO SU ČISTO SUJEVERJE: Evo šta STVARNO znače stvari koje SVAKI SRBIN RADI
Foto: Preentscren/RTV Pink

SVADBENI OBIČAJI

MISLITE DA SU PRAVOSLAVNI OBIČAJI, A ZAPRAVO SU ČISTO SUJEVERJE: Evo šta STVARNO znače stvari koje SVAKI SRBIN RADI

Ma koliko god da tvrdili da niste praznoverni, neke običajete ćete sigurno ispoštovati i to ne zbog sujeverja samog, već zato što najverovatno ni ne znate poreklo tog običaja i šta on zapravo predstavlja

Objavljeno:

Koliko je u našem društvu ukorenjeno sujeverje najbolje svedoče svadbeni običaji. Većina običaja vezana za venčanje, od dana kada su počele pripreme do onog dana kada se prvo jutro probudite kao supružnici vezana su za sujeverje, i koliko god se trudili da se pokažete savremenim neke od njih ipak ćete ispoštovati.

Ma koliko god da tvrdili da niste praznoverni, neke običajete ćete sigurno ispoštovati i to ne zbog sujeverja samog, već zato što najverovatno ni ne znate poreklo tog običaja i šta on zapravo predstavlja.

Za početak – mlada će obući belu venčanicu, staviti veo na lice, a na prste desne ruke ćete staviti burme… Ovo troje je sasvim dovoljno da položite sujeverju štit u znak predaje! Bela venčanica simbolizuje nevinost, i premda je to odavno prevaziđena stvar, ipak ćete ispoštovati običaj oblačenja bele haljine!

Smatra se da venčanica u bilo kojoj drugoj boji donosi loš početak, i iako vam se dopadaju novi bež, roze, čak i crni modeli, najverovatnije ćete takvu obući nakon ceremonije!

Mladenci, Venčanje, Oltar, Svadba, Mladoženja, Mlada, Veo, Venčanica
foto: EPA/JORGE TORRES

Veo na lice se stavlja da zli duhovi ne bi pogledali nevesti u oči, tako da ako niste znali za ovo, za svaki slučaj stavite ga (nema veze što se uklapa u fashion style koji ste odabrali za najsrećniji dan u životu, duhovi su na svakom ćošku!).

Burme simbolizuju večnu ljubav, oblik kruga ima značenje beskonačnosti, a ako je jedno od vas dvoje skine nakon proslave venčanja proglašava se prekid beskrajne ljubavi.

Burma, Prsten, Venčanje, Svadba, Mlada, Mladoženja
foto: Profimedia

Svi svadbeni običaji vezani su za nekoliko želja: ljubav, slogu, potomstvo i napredak (u smislu obilja). Nekim se značenje toliko zamutilo da danas nismo sigurni zašto ih praktikujemo, ali ipak bake kažu "valja se". Mnogi, na primer, ne znaju zašto se mlada prenosi preko praga. Na sreću, uspeli smo da sačuvamo objašnjenje za ovaj običaj.

Prenošenje mlade preko praga je samo predostrožnost da novi član porodice slučajno ne zapne zgazi na duše predaka i tako ih uznemiri. Inače, prag ima veliku simboliku u našoj tradiciji i označava granični prostor: između sveta mrtvih i živih, dobra i zla, raja i pakla.

Na svadbi se željno čeka trenutak bacanja bidemajera, jer se time mlada oprašta od svog devojačkog života i "imenuje" sledeću drugaricu koja će to isto uraditi, odmah posle nje! Srećnica koja ga uhvati biće sigurnija u svoju (potajnu) želju da uskoro i sama nosi venčanicu jer je tako rekla sudbina!

Mlada, Venčanje, Venčanica, Svadba, Bidermajer, Veselje
foto: Profimedia

Pirinač, ili žito koje mlada baca na kuću, ili stazu kojom dolazi do kuće, ima značenje prizivanje obilja i plodnosti! U nekim našim krajevima svatovi na mladence bacaju pirinač ili žito, iskazujući time želju za svim darovima napretka, istovremeno rasterujući zle duhove! Opet, zli duhovi!

Da, duhove i zle sile rasteriju i kumovi, običajem razmene poklona pre venčanja!

Za one koji drže do značenja simbola veoma je važno da izaberu odgovarajući dan u sedmici kada će se održati svadbena ceremonija. Venčanje u ponedeljak se smatra dobrim za bogatstvo, utorkom za zdravlje, a sreda je najbolja od svih. Četvrtak treba izbegavati jer donosi gubitke, takođe i petak jer je namenje za krstove. Subota je najgora od svih, tako kažu sujeverni, a oni hrabriji će samo slegnuti ramenima!

Poštovanje običaja daje čar svadbenoj ceremoniji, jer sva ta tradicija, uprkos tome što smo sigurni da zli duhovi i demoni ne postoje, usmerena je na želje svih, pa i univerzuma, da se nova zajednica zasnuje na sreći, ljubavi i blagostanju!

Bonus video:

00:39

IKONE U VRANJU UNIŠTILI SEKTAŠI! Sektolog: Ovo je najjači udar na Isusa i pravoslavlje! SVECIMA SU CRTALI OČI DEMONA (FOTO)

(Espreso/ Srbija Danas)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.