KO JE BILA PREPODOBNA MATI ANGELINA SRPSKA: Danas nijedna žena nije sama, obavezno je spomenite u molitvi
Prepodobna mati Angelina srpska, Foto: Vikipedija

istorija

KO JE BILA PREPODOBNA MATI ANGELINA SRPSKA: Danas nijedna žena nije sama, obavezno je spomenite u molitvi

Nemilosrdne boli su je spopadale celog života, ali je ostala hrabra i kasnije sinonim ženske snage

Objavljeno:

Danas proslavljamo Prepodobnu mati Angelinu srpsku, ženu i sveticu čiju dobrotu i lik često zaboravljamo.

Pre nego što se zamonašila zvala se Angelina Branković i bila je ćerka Đorđa Arijanita Komnina, srednjovekovnog gospodara oblasti Konjuha i Škumbe i supruga Stefana Brankovića, sina srpskog despota Đurađa Brankovića.

U narodu je ova svetica je upamćena kao izuzetno obrazovana, mudra i lepa žena koja je detinjstvo prolazila sa knjigom u ruci.

Nemilosrdne boli su je spopadale celog života, ali je ostala hrabra i kasnije sinonim ženske snage

Za slepog Stefana, izgnanog srpskog despota se udala novembra 1460. Kratko su živeli u Albaniji dok su posle život proveli u siromaštvu u Italiji.

O težini bola koji joj je život stavio na leđa, govori to da se oprostila sa svim voljenima, sahranivši supruga, oba sina i ćerku Maru. Mir nije imala ni kao udovica, jer su je terali čak tri puta da mošti njenog voljenog prenosi na druga mesta. Veliki deo života živela je prognano od strane ostale srpske vlastele.

Ikona, Crkva
foto: RINA

U svoj nesreći, Angelina se okrenula ka crkvi. Nije poznato kada se tačno zamonašila, ali se zna da je uprkos teškom i surovom siromaštvu, bila ktitorka mnogim manastirima i da je život predala tišini unutar manastirskih zidova, moleći se nad moštima svojih najmilijih.

Angelina je preminula 1520. godine i sahranjena je, prvo u svom manastiru Sretenju, a potom su njene mošti prenete u manastir Krušedol i položene u kovčeg zajedno sa moštima njenog sina Jovana. Turci su 1716. zapalili manastir Krušedol zajedno sa moštima svih Brankovića.

Uprkos svemu, njena snaga i učinak se ogledao u tome da narod nije zaboravio ovu hrišćansku mučenicu, te se Kult Prepodobne mati Angeline u Srbiji osnovao veoma rano. Njeno prvo žitije pojavljuje se već u 16. veku, a slično je i sa službom.

prepodobna mati angelina srpska
foto: SPC

Zbog ljubavi, blagosti i čistotom kojom je zračila, ovu sveticu i danas oslovljavaju sa "mati", "majka", kao i "prepodobna" i "preblažena".

Majka Angelina, kako su je nazivali, dobila je takav nadimak upravo zbog najlepših vrlina koje poseduje jedna majka- čistota, bezgranično milosrđe, strpljivost i mudrost, odanost supruge i požrtvovanost majke.

Njen lik je neizbežan u bilo kakvom pomenu porodice Branković, a kako je dobar deo života provela u bedi i teškom životu, seleći se i bežeći, mati Angelina danas se smatra zaštitnicom siromašnih i ugnjetavanih.

Ona sve vernike uči, a o tome svedoči i njen čitav život, da fizička beda nije važna dokle god je srce ispunjeno najlepšim emocijama, jer je tada bogatstvo života u vašim rukama. Duhovna beda je mnogo opasnija i zato, narod kaže, da na današnji dan svako u molitvi treba da pomene Prepodobnu mati Angelinu kako bi nam ona pomogla da život dovedemo u red, prenosi "Istorijskizabavnik.rs".

Veruje se da Mati Angelina naročito štiti žene koje proživljavaju život sličan njenom. One koje se žrtvuju i pate, ali ne odustaju od dobrote i pokušaja da za svoju porodicu učine najbolje, danas posebnu snagu imaju od ove svetice.

Narod kaže da je takvo stradanje najbolje spoznala Mati Angelina i da zbog toga ni u najtežim trenucima Srpkinje nisu same jer ova svetiteljka bdije nad njima.

05:18

ČUDOTVORNA IKONA BOGORODICE TROJERUČICE U VAZNESENJSKOJ CRKVI: Vernici širom Srbije dolaze da se poklone ikoni sa Hilandara

(Espreso/Ona.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.