AFRIČKA KUGA STIGLA U MAČVU: Vojska se bori sa zarazom!
Svinje, Foto: Lars Klemmer / AFP / Profimedia

opasna zaraza

AFRIČKA KUGA STIGLA U MAČVU: Vojska se bori sa zarazom!

Vojska Srbije će obezbeđivati prostor i nadgledati transport u saradnji sa veterinarskim inspektorima

Objavljeno:

Prvi slučaj afričke kuge svinja registrovan je juče u opštini Bogatić, u mestu Crna Bara. Zaražene su tri svinje koje je profesionalni ribar iz Loznice držao u svojoj vikendici udaljenoj 5,9 kilometara od naselja.

- On je odmah prijavio inspekciji da je jedna svinja bolesna sa simptomima infekcije virusom afričke kuge. Uzorak je pozitivan i jedno svinjče je noćas uginulo, a danas je obavljena eutanazija preostalih obolelih životinja - potvrdio je naš izvor.

S obzirom na veliku opasnost širenja virusa u prečniku od 10 kilometara i u naselja Salaš Crnobarski i Glogovac, preduzimaju se hitne mere koje uz lokalnu samoupravu sprovode veterinarska inspekcija,komunalno preduzeće, policija, kao i Vojska Srbije.

Kako saznajemo, u kabinetu predsednika Opštine Bogatić održan je radni sastanak predstavnika Vojske Srbije, Veterinarskog zavoda Šabac i Opštine Bogatić na temu aktuelne situacije povodom pojave zarazne bolesti afričke kuge svinja u Crnoj Bari i preduzimanju neophodnih mera.

- Vojska Srbije će obezbeđivati prostor i nadgledati transport u saradnji sa veterinarskim inspektorima, uz pojačanu saradnju sa policijom - rekao je za Telegraf.rs Teodor Teodorović, zamenik predsednika opštine Bogatić.

Vlasnicima poljoprivrednih gazdinstva je upućen apel da svaku promenu na svom gazdinstvu prijave nadležnim veterinarskim inspektorima, kao i da obavljaju dezinfekciju svojih gazdinstava, farmi i obora. Danas je komunalno preduzeće u Crnu Baru dopremilo cisternu sa 1000 litara dezinfekcionog rastvora.

Bonus video:

01:12

Pojačana kontrola otpada kako bi se sprečila Afrička kuga

(Espreso/Telegraf Biznis)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.