DA LI PRAVOSLAVCI MOGU DA NOSE CRVENI KONAC? Duhovnici objasnili SIMBOLIKU, neće vam se DOPASTI!
Crveni konac, Foto: Printscreen

veruje se da štiti

DA LI PRAVOSLAVCI MOGU DA NOSE CRVENI KONAC? Duhovnici objasnili SIMBOLIKU, neće vam se DOPASTI!

Rođenje prati čitav niz običaja, evo kako na njih gledaju duhovnici

Objavljeno:

Rođenje deteta je zasigurno jedan od najlepših događaja u životu svake porodice. On donosi veliku radost roditeljima, ali i njihovom bliskom krugu ljudi.

Bilo da su u pitanju prijatelji ili članovi porodice novopečenih roditelja, svi jednako imaju želju da proslave rođenje, ali i da zaštite dete od svakog zla. Zato se i veruje da se beba ne treba posećivati prvih 40 dana njenog života. Prvi susret, takozvane Babine, označavaju prvu posetu porodilji i detetu. Tada se bebama donose darovi, a praktikuju se i rituali koji će zaštiti dete od zlih sila.

Svi znamo za običaj vezivanja crvenog končića oko detetovog zgloba. Ovo najčešće rade bake verujući da na taj način štite dete od "zlih očiju i odvraćaju lošu sreću".

On se pravi od tanke vunice, a nosi se na levoj ruci. Končić se smatra zaštitom deteta od uroka, odnosno "strele koja izlazi iz duše urokljivca".

Interesantno je da se ovo verovanje ne vezuje samo za naše narode, već ga možemo pronaći i kod Jevreja, Budista, Hindusa. Svi su pronalazili neku vrstu zaštite od zla.

Verovanja kažu da komad vune na bolnom mestu može ublažiti neprijatnost, poput bolova u leđima, zubobolje, glavobolje. Nekada je bio običaj da se prevremeno rođene bebe stave u vunu, koja bi imitirala maminu utrobu.

Crveni konac
Crveni konacfoto: Profimedia

Šta kaže religija?

Oštru osudu nošenja amajlija i vršenja sujevernih obreda u cilju zaštite od bolesti i nesreća srećemo u besedama Svetog Jovana Zlatousta o Prvoj poslanici Korinćanima:

"Posle sklapanja braka, ako se rodi dete, mi vidimo mnoštvo simvoličnih postupaka koji su dostojni smeha: treba li da govorimo o povezima, o zvečkama, o crvenoj niti i mnogim drugim dokazima velikog bezumlja, kada se zna da na dete ne treba stavljati ništa drugo osim spasonosnog krsta. Međutim, upravo krst, koji je obratio čitavu vaseljenu, porazio đavola i srušio svu silu njegovu, danas se zanemaruje. A tkaninama, nitima i drugim privescima poverava se bezbednost deteta. Zar vas nije stid? Recite mi: hoćete li jednom shvatiti da đavo od najmlađeg uzrasta čovekovog malo‐ pomalo postavlja svoje mreže i koristi sve svoje lukavstvo? Smešno je i zabavno ono na šta satana nagovara čoveka, ali nagovoreni čovek se ne izlaže samo smehu, nego i paklu ognjenome! Ako to rade neznabošci, onda to nije nimalo čudno, ali kada oni koji se poklanjaju krstu, koji učestvuju u neizrecivim Svetim Tajnama i koji su stekli ljubav prema mudrosti, kada se oni pridržavaju takvih sramotnih običaja ‐ onda je to dostojno mnogih suza".

Duhovnik iz manastira Lešje baćuška Jovan je na pitanje o crvenom koncu jednoj zabrinutoj vernici odgovorio na sajtu manastira. Njegov odgovor prenosimo u celosti:

"Bog pomogo!!! Ovde se radi o sujeverju - vera u slepi slučaj, kaže Sveti vladika Nikolaj Velimirović. Dakle, u pitanju je paganizam!!! Današnji hrišćani su sveli svoju veru na papir - "krštenicu"! A svojim postupcima i ovakvim poduhvatima svedoče da su daleko od istine po Jevanđelju i da traže pomoć od sebi nepoznatih sila. Vrag se dosetio kako da skine sa vrata krštenik - Krsno znamenje (krst časni) i zameni crvenim koncem, poput emajlije, kao kakve zaštite protiv uroka!!! Od 100% novorođene dece, otprilike 95% nosi, odlukom svojih roditelja, do krštenja "crveni beleg" iliti končić, a to je, navodno, zaštita dece", navodi on i objašnjava šta je ustvari prava zaštita dece:

Krštenje
Krštenjefoto: Aleksandar Jovanović Cile

" Prava zaštita je, zapravo, jedino moguća, kada svešteno lice pročita molitvu znamenja po rođenju prvog i osmog dana, ujedno i blagoslovenom vodom, prinova tj. dete, se okupa i priprema po navršenju od 40 dana za krštenje, a majci deteta molitvom u priprati hrama čita molitva Očišćenja nečistote po porođaju. U praksi novozavetne crkvene istorije istog dana dete treba da se krsti. Međutim, retko ko poštuje to pravila po isteku od 40 dana, nego hiljadu prepreka, iskoče, da tako kažemo, a to je čista umotvorina baba koje proriču, zapovedaju, gledaju u sudbinu i izmišljaju stvari. Na žalost narod njih više sluša nego Boga i Crkvu. Dešava se da je najčešće prestupna godina, pa ne valja da se krsti te godine, onda kum sad ne može ili živi u inostranstvu, pa kad dođe onda tek dete da se krsti. Onda je neko u familiji umro, pa ne valja, itd. Sve ovo vreme iščekivanja za krštenje deteta oni veruju da dete "štiti" crveni konac. To je, kao što vidite, propast, kako se plitko razmišlja. Ogromno neznanje i veliki mrak je pokrio dušu našeg srpskog naroda", navodi on i objašnjava šta radi kada ugleda crveni konac na ruci deteta:

"Moja malenkost obavezno izgrdi na krštenju roditelje i kuma kad ugledam na ruci deteta crveni konac i da su se usuduli da sa tim koncem crvenim se ponose kad dođu u manastir na krštenje i pretrpe sramotu kad makazicama odsečem, bacim na pod i zgazim konac, pre nego počnem svetu tajnu krštenja".

"Kako bi rekao naš čuveni Patrijarh Pavle: 'Ja rekoh i spasoh dušu'. Tako i ti sestro, gde možeš svedoči istinu, a gde ne možeš i ne čujute, jer su puni sebe i gordosti, ti se pomoli i predaj Bogu svoju molbu urazumljenja i biće bolje od bilo kakve rasprave svakako", završava on.

Bonus video:

02:22

SUJEVERJE I NAJSTRAŠNIJA MESTA U SRBIJI?

(Espreso / Srbija Danas)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.