"ZDRAVSTVENI RADNICI KORISTE PREVIŠE ODMORA, IMAMO PROBLEM": Ministarka Grujičić o BOLOVANJU i stanju na onkologiji
Danica Grujičić, Foto: Nemanja Nikolić

DRAMA

"ZDRAVSTVENI RADNICI KORISTE PREVIŠE ODMORA, IMAMO PROBLEM": Ministarka Grujičić o BOLOVANJU i stanju na onkologiji

Ministarka zdravlja Danica Grujičić pre nekoliko dana izjavila je da će lekar opšte prakse moći da izda pacijentima bolovanje samo na dve nedelje

Objavljeno:

Ministarka zdravlja Danica Grujičić istakla je da će se pod veću kontrolu staviti otvaranje bolovanja onog momenta kada se u naše zdravstvo uvede elektronska kontrola. Istakla je i da ima primedbe na dužinu odmora koju koriste lekari, ali i da je važno da se radi i ulaže u zdravstveni sistem.

Ministarka zdravlja Danica Grujičić pre nekoliko dana izjavila je da će lekar opšte prakse moći da izda pacijentima bolovanje samo na dve nedelje, a sve preko toga zahtevaće mišljenje stručne komisije. Njena izjava podigla je veliku prašinu u javnosti, nakon čega je doneta odluka da se izdavanje bolovanja od strane lekara opšte prakse produži na mesec dana.

- Predsednik me je zvao, pružio mi je podršku, ali je rekao da za početak to treba da bude 30 dana. Problem je što e-bolovanje kasni i mi nemamo tu elektronsku kontrolu bolovanja, ko otvara, pod kojim dijagnozama. Spremamo još jedan zakon o medicinskoj dokumentaciji, kada to bude vrlo ćemo jasno videti ko, pod kojim dijagnozama, otvara duža bolovanja. Kada sam to izjavila niko nije čuo da su iz toga izuzeti maligni bolesnici, sveže operisani pacijenti. invalidi i trudnice. Za njih će biti izuzeto - kaže Danica Grujičić.

Istakla je i da smatra da je otvaranje bolovanja na neadekvatan način rušilo ugled lekara.

- Bitno je i na čemu će i ovo ministarstvo insistirati je digitalizacija, koja će nam omogućiti i dobru zaštitu podataka, a i puno poverenje upravo u izabranog lekara. I sada sistem funkcioniše u najvećem broju ustanova tako što pacijenti ili neko njihov nosi dokumentaciju na komisiju. Tako da nema gužvi, gužvu će upravo stvarati oni koji posle dve nedelje hoće sa nekom dijagnozom koja im ne pripada da produže svoje bolovanje - kaže ministarka Grujičić i navodi da joj je veoma važno da se vrati poverenje u zdravstvo.

Uskoro ćemo imati tačne informacije o tome ko i kako radi.

- Vi imate ljude koji su po sedam godina na bolovanju. Jako je važna nadležna kontrola. Nedostaje mi veći broj inspektora u zdravstvenoj inspekciji i veći broj inspektora u inspekciji za lekove. Pokušaćemo sve da stavimo u digitalizaciju i za dve godine ćemo imati tačne informacije ko radi, šta radi, biće komplikovanije da se otvaraju bolovanja. Postoje godišnji odmori, postoji neplaćeno... - kaže ministarka Grujičić.

Različiti motivi odlaska na bolovanje

- Različiti su motivi, neko smatra da će zaraditi neki novac više. Mora postojati neki drugi način. Sindikati treba da se bore da ljudi imaju dobre uslove za rad, da uslovi ne utiču na njihovo zdravlje, da imaju redovne sistematske preglede... Borba sindikata mora da se zasniva na tome da imaju pristojnu platu i da rade u uslovima koji ne narušava njihovo zdravlje - kaže Danica Grujičić.

Lekari imaju previše odmora

Nigde na svetu nećete naći da vas neko plaća da ne radite dva meseca, kaže ministarka Grujičić.

- Moja primedba je dugačak odmor, ja sam razgovarala sa zdravstvenim sindikatima. Mi imamo skoro 40 radnih dana odmora u zdravstvu. Nigde u svetu nećete naći da neko plaća radnika da ne radi dva meseca. Ja sam za to da se sestrama povećaju plate, posebno onim koji rade u intezivnim negama, moje kolege koje rade u urgentnoj medicini... Ali da se smanji odsustvo, mi imamo užasan problem od maja do oktobra. Ja nisam za to da imaju dva meseca odmora, mislim da je to previše - kaže ministarka Grujičić.

Zakon o zabrani pušenja do sledeće godine

Kako je najavila za godinu dana će uspeti da se donese zakon o zabrani pušenja.

- Zakon o zabrani pušenja, mislim da ćemo uspeti da za godinu dana donesemo taj zakon. Obradovalo me je, to su ispitivanja i NALED-a i Batuta, da 75 odsto građana Srbije podržavaju taj zakon. Ko hoće da puši, imaće otvoren prostor pa neka puši. Mali je broj vaspitanih pušača, koji će vas pitati da li vam smeta cigareta - kaže ministarka Grujičić.

Zakon o veteranima

- Ono što je novina u ovom zakonu jesu naši veterani. Nikada ne smemo zaboraviti ljude koji su branili našu zemlju. Oni su zaslužili da bar imaju zdravstveno osiguranje. Neće moći da se desi da veteran bude bez zdravstvene knjižice. Poenta je da ove boračke kartice, koje je već napravilo ministarstvo za rad i socijalnu politiku, oni moraju da podignu i sa njom dobiju zdravstvenu knjižicu. I članovi porodice veterana, koji nemaju drugi zdravstveni oslonac takođe budu na taj način osigurani - navela je ministarka Grujičić.

Institut za onkologiju: Ovde ima i krokodila

- Ako su bile zmije, žabe i narkomani tamo gde se gradio Beograd na vodi, e ovde ima i krokodila. Mi to definitivno moramo da sredimo. U toku je razgovor sa urbanistima, u vladi je prošao predlog ta to bude zdravstveni kompleks. Neka idejna rešenja su već gotova, ima dosta zainteresovanih koji bi to gradili. Ono što će omogućiti pacijentima sa metastazama da duže žive, to je nuklearna medicina. I mi moramo da sarađujemo sa zemljama koje su najdalje otišle u tome, a to je Rusija - kaže Grujičić.

Deo novca mora da ide u ministarstvo zdravlja

Pronađeno je privremeno rešenje za Paunovu u Kneginje Zorke, kaže ministarka zdravlja.

- Mi za taj problem znamo od marta meseca. Našli smo tri lokacije, koje kolege nisu prihvatile. To su takve lokacije da je grad bio spreman da plati apanažu za ta mesta. Kolege nisu htele da idu. Mi ćemo naći pravo rešenje. Rešenje, takođe privremeno, u Knjeginje Zorke, dva sprata su potpuno prazna što potpuno ispunjava uslove Paunove. to mora biti ozbiljna rekonstrukcija. To je sjajna zdravstvena stanica... Malo su i oni kruti, ne veruju ni meni ni gradonačelniku. Naći ćemo mesto gde ćemo da vas smestimo, tamo su katastrofa uslovi. Prvo to nikada nije bio stacionar, a i niste izbačeni na ulicu. Mogu da im kažem da pakuju stvari i da će rekonstrukcija biti uskoro gotova, to je u centru grada - kaže Grujičić za "Pink".

Bonus video: JA KAO DIREKTOR NE MOGU DATI OTKAZ AKO NEKO ZLOUPOTREBI BOLOVANJE Stojanović: Više nema priče za one koji su to radili

00:31

JA KAO DIREKTOR NE MOGU DATI OTKAZ AKO NEKO ZLOUPOTREBI BOLOVANJE Stojanović: Više nema priče za one koji su to radili

(Espreso/Pink)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.