PENZIONERI U SRBIJI IMAJU OVA 3 KLJUČNA PROBLEMA: Koliko će nova Strategija Vlade unaprediti njihov život?
Penzioneri, Foto: Nebojša Mandić

KOLIKO ĆE NOVA STRATEGIJA VLADE UNAPREDITI ŽIVOT?

PENZIONERI U SRBIJI IMAJU OVA 3 KLJUČNA PROBLEMA: Koliko će nova Strategija Vlade unaprediti njihov život?

Nije lako ni onima u gradu, kojima su dostupniji i lekar i prodavnica i mnoge druge usluge

Objavljeno:

Svaki peti građanin Srbije je penzioner, a mnogima od njih život nije lak što zbog malih primanja, što zbog usamljenosti. Da bi im se popravio položaj, Vlada nakon osam godina priprema novu Strategiju čiji je cilj da u narednih sedam godina postanu uključeniji u društvena događanja i da im se poboljša kvalitet života, piše RTS.

Kad starost pokuca na vrata, množe se problemi – bolest, nemoć i, najteži, samoća.

Mladena Milekić živi na selu. Nema dovoljno veliku penziju da sve plati, a mora sama sve da radi.

"Moram sve da trpim, a kad nemam čoveka nije lako, još je crnje. Moraš da misliš o drvima, nemam šumu, moram da kupim, pa moram da iscepam, ne mogu sve da platim, nemam ja tu penziju", priča Mladena.

Nije lako ni onima u gradu, kojima su dostupniji i lekar i prodavnica i mnoge druge usluge. Oni sa kojima je reporter RTS-a razgovarao kažu da im najteže padaju zdravstveni problemi i niske penzije.

Da bi im olakšala starenje, država priprema novu Strategiju u kojoj piše da su ciljevi povećanje svesti o potrebama starih, unapređenje pristupa uslugama, posebno starijima u ruralnim područjima, pristup učenju, sportsko-rekreativnim i kulturnim sadržajima, unapređenje volonterskih aktivnosti i institucionalne zaštite starijih.

"Za razliku od nekih prethodnih strategija i akcionih planova koji su bili usmereni na institucionalni smeštaj starijih osoba, naša strategija ima koncept koji je usmeren ka aktivnom i zdravom starenju, na međugeneracijskoj saradnji i socijalnoj inkluziji starijih sugrađana", ističe ministarka za brigu o porodici i demografiji Darija Kisić Tepavčević.

Darija Kisić-Tepavčević
Darija Kisić-Tepavčevićfoto: Nemanja Nikolić

Iz udruženja Amiti pozdravljaju mere, ali kažu da bi prvo trebalo obezbediti preduslove za aktivno starenje. Ukazuju i da je važno da se odrede odgovorni za sprovođenje svake od predloženih mera i obezbede potrebna sredstva.

"Ključno je da obezbedimo minimum materijalne sigurnosti za one koji nemaju nikakva primanja i ne mogu da se oslone na porodicu. Ogromnom broju penzionera penzije nisu dovoljne da zadovolje sve njihove potrebe i potrebe njihovih porodica i da imaju da se leče i da kupe kvalitetnu hranu koja im je potrebna u njihovim godinama", navodi Nadežda Satarić iz Udruženja Amiti.

Podsećaju na probleme – da nema resursa za palijativno lečenje, da nedostaju usluge u zajednici za obolele od demencije, a nema ni lekara u svakoj opštini.

Bonus video:

01:48

ZBOG ČEGA PENZIONERI I DALJE RADE I TO NAJTEŽE POSLOVE?

(Espreso/ Telegraf/ RTS)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.