BOLOVANJE SAMO 2 NEDELJE, POSLODAVAC VEĆ SADA MOŽE DA URADI JEDNO, A OVI PACIJENTI SU IZUZETAK: Najvaljene PROMENE
Danica Grujičić, Foto: Nemanja Nikolić

SVE ŠTO TREBA DA ZNATE

BOLOVANJE SAMO 2 NEDELJE, POSLODAVAC VEĆ SADA MOŽE DA URADI JEDNO, A OVI PACIJENTI SU IZUZETAK: Najvaljene PROMENE

Predlog izmene Zakona o zdravstvenom osiguranju je već pripremljen, a on upravo sadrži i ovu promenu pravila

Objavljeno: 08:36h

Lekar opšte medicine, ukoliko se usvoji predlog izmene Zakona, ubuduće će moći da otvori bolovanje pacijentu najduže dve nedelje, a ne kao što je bio slučaj do sada, dva meseca. Prema najavama, ova novina neće se odnositi na pacijente koji su tek završili sa teškom kardiohirurškom operacijom, ali i na onkološke pacijente koji prolaze kroz višemesečnu terapiju.

Za sve ostale koji će koristiti bolovanje duže od dve nedelje biće zadužena komisija.

Predlog izmene Zakona o zdravstvenom osiguranju je već pripremljen, a on upravo sadrži i ovu promenu pravila.

- Jedan od razloga je sprečavanje mogućnosti zloupotrebe, a na ovaj način komisija bi imala uvid u tok bolesti i odlučivala o tome koja dužina bolovanja je opravdana. Onog ko je zaista bolestan njega ovo ne bi trebalo da brine, jer će komisija utvrditi da li je neko zaista bolestan i koliko mu je potrebno vremena za oporavak - pojašnjava za "Blic" izvor iz Nemanjine.

Naime, ministarka zdravlja Danica Grujičić izjavila je da je privreda imala velike primedbe na mogućnost da neko bude na bolovanju dva meseca bez provere komisije i da je čudno da je izlečenje najvećeg broja pacijenata bilo baš 58 dana.

- Jasno je o čemu se tu radi. Nadam se da ćemo uspeti da sprečimo moguće zloupotrebe. Kontrola će faktički biti na komisijama. Izuzetak su onkološki pacijenti koji prolaze višemesečnu terapiju ili pacijenti koji su tek izašli iz bolnice posle teške kardiohiruške operacije. Počećemo više da kontrolišemo bolovanja, izjavila je Grujičić za "Politiku".

Danica Grujičić
Danica Grujičićfoto: Nemanja Nikolić

Ako poslodavac posumnja može proveriti

Za promenu i primenu ovih novina potrebno je vreme, usaglašavanje, usvajanje, pa tek onda bi stupio na snagu. Ipak, dok ne dođe do primene, treba podsetiti da poslodavac uvek može proveriti svog zaposlenog koji je na bolovanju.

Ukoliko poslodavac sumnja da bolovanje nije opravdano on ima zakonsku mogućnost da to proveri, što se može učiniti putem lekarskih komisija, ali se može uložiti i prigovor na ocenu izabranog lekara, ali i obaviti veštačenje u postupku ostvarivanja prava iz zdravstvenog osiguranja.

Dr Željko Ranilović, potpredsednik Novog sindikata zdravstva u razgovoru za "Blic" kaže da je lekar opšte nekada mogao bolovanje da otvori do mesec dana, ali da je zbog gužvi to produženo na dva meseca.

- Ukoliko ministarka zdravlja sumnja da postoje zloupotrebe, onda sigurno postoji i neki motiv zbog kojeg se zloupotrebljava privremena sprečenost za rad, ukoliko se to zaista dešava. Da li postoje ljudi, koji nisu zadovoljni na svom radnom mestu, koji trpe neke pritiske, koji nemaju adekvatne uslove? Da li postoje neka radna mesta, na kojima ne može da se zaradi dovoljno za život, i da li postoje neka sezonska radna mesta gde se za 58 dana može zaraditi više, pa da bi se tim ljudima, eventualno moglo finansijski isplatiti da im se plata umanji čak 35%, dok su na bolovanju - objašnjava Ranilović.

Dok ne dođe do promene, do tada će se i dalje primenjivati aktuelni zakon o zdravstvenom osiguranju, koji propisuje da izabrani lekar utvrđuje privremenu sprečenost za rad osiguranika do 60 dana sprečenosti za rad, osim u slučajevima bolovanja zbog nege člana uže porodice, što je 15 dana.

Bonus video:

02:36

OVO SE DUGO ČEKALO! Evo kad će stupiti na snagu PRODUŽENO PORODILJSKO BOLOVANJE: Ovo je neophodnost, a ne nužda

(Espreso/ Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.