AKO POČNE NEVREME I OSETITE TRNCE U TELU ODMAH URADITE OVE STVARI: Hitno uputstvo kako se zaštititi od udara groma
Munja, Foto: Zorana Jevtić

JAKO VAŽNO

AKO POČNE NEVREME I OSETITE TRNCE U TELU ODMAH URADITE OVE STVARI: Hitno uputstvo kako se zaštititi od udara groma

Na sajtu Sektora za vandredne situacije mogu se naći detaljna uputstva kako da postupate

Objavljeno:

Snažno nevreme već je stiglo u Srbiju iako se očekivalo tek u popodnevnim časovima. U narednih sat vremena na području zapadne i jugozapadne Srbije očekuju se jaki pljuskovi sa grmljavinom. Kako bi umanjili rizik od potencijalne štete i gubitaka neophodno je da se u ovakvim situacijama pridržavata pravila.

Na sajtu Sektora za vandredne situacije mogu se naći detaljna uputstva kako da postupate i koja mesta da izbegavate u slučaju oluje propraćene gromovima.

Opasnost od groma je prisutna gde god da se nalazite na otvorenom, ali je ipak znatno veća na mestima koja su pored vode ili u šumi. Upravo zbog toga, popularna izletišta spadaju u "crvene zone" i lokacije na kojima postoji veća opasnost od ovakve nesreće.

Ukoliko se, ipak, nađete na otvorenom kada počne grmljavina ne treba stajati na najvišem objekatu ili u okolini blizu njega, kao ni blizu pojedinačnog drveća.

Ako niste u prilici da pronađete adekvatno sklonište, a osećate da vam trnci prolaze telom ili se kosa nakostrešila, postoji verovatnoća da će vas u tom trenutku pogoditi grom. U takvim situacijama bi trebalo samo da čučnete što je niže moguće prebacujući težinu tela na nožne prste, kako bi što manje bili u kontaktu sa tlom.

Ukoliko ste na otvorenom:

Sklonite se od bilo kakvih visokih struktura, drveća, ograde, telefonskih kablova i električnih vodova

Pokušajte da pronađete zaklon u zgradi ili u automobilu, a ako to nije moguće, nemojte stajati uspravno, čučnite ili se makar sagnite

Ukoliko ste u šumi, zaštitite se ispod grana niskog drveća - nikada nemojte stajati ispod visokog drveća na otvorenom prostoru

Izbegavajte granicu između šume i otvorenog prostora, bolje uđite u šumu

Izbegavajte otvorena polja, vrhove brda i planina

Ne prelazite preko vode, ne plivajte

Nevreme, Grad
foto: RINA

Nemojte držati kišobran ili druge metalne provodne predmete u rukama (štapove za golf, štapove za pecanje i slično).

Najsigurnije je u samom gradu, jer gromobrani na zgradama mogu da zaštite okolinu, ali opasnost i tu postoji, pa je najbolje da se potraži zatvoreni prostor.

Ipak, i to nije dovoljno. U zatvorenom prostoru treba izbegavati tuširanje, kontakt sa fiksnim telefonom, električnim uređajima i utičnicama jer munja koja udari u električni vod može da se prenese dalje kroz instalacije.

Opasnost za vreme oluja preti od veoma jakih vetrova, jakih i obilnih padavina, udara groma i mogućeg grada.

Ukoliko ste u zatvorenom:

Obezbedite sve objekte koji mogu da odlete usled jakog vetra ili obilne kiše i izazovu materijalnu štetu ili povrede građane

Obezbedite prozore i spoljna vrata i zatvorite sva unutrašnja vrata

Izbegavajte kontakt sa kuhinjskim i kupatilskim slavinama, radijatorima i drugim metalnim predmetima, budući da sudobri provodnici

Ukoliko se za vreme jake oluje nađete u automobilu, potrebno je da se zaustavite pored puta dalje od elektrovodova i drveća koje može pasti na automobil. Takođe, uradite i sledeće:

Ostanite u automobilu i upalite poziciona svetla dok ne prođe oluja.

Zatvorite prozore i ne dodirujte metalne predmete u automobilu.

Izbegavajte poplavljene puteve.

Udaljenost od oluje možete proceniti kroz nekoliko koraka. Najpre izračunajte vreme između sevanja i groma u sekundama. Potom izračunato vreme podelite sa tri kako biste izračunali udaljenost oluje u kilometrima. Imajte na umu da je ova udaljenost indikativna jer se oluje mogu pojaviti veoma brzo iznad vaše oblasti.

Bonus video

00:08

Nevreme u Beogradu 1

(Espreso/Republika)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.