NOVOSAĐANIN LETOVAO U ALBANIJI PA REŠIO DA OBELODANI SVE: Evo šta je doživeo kad je progovorio SRPSKI u pekari!
Albanija, Foto: EPA MALTON DIBRA

objasnio

NOVOSAĐANIN LETOVAO U ALBANIJI PA REŠIO DA OBELODANI SVE: Evo šta je doživeo kad je progovorio SRPSKI u pekari!

Novosađanin o letovanju u Albaniji

Objavljeno: 14:36h

Jedan muškarac Novog Sada, objavio je unutar Fejsbuk grupe "Letovanje u Albaniji" status u kojem je pohvalio domaćine, ugostitelje, ali i lokalne žitelje mesta Šenđin gde je boravio kako je naveo, po drugi put.

Na kraju objave on je naveo kako je sve što se priča o letovanju u Albaniji, kao i samim Albancima "samo stereotip".

- Zašto volim Albaniju?

Zato što ti gospođa, vlasnica mini marketa kaže : "Sećam vas se, vi i vaša supruga ste ovde bili prošlog leta.

Zato što te kosovski Albanac, gost hotela u kojem si odseo, u prolazu pozdravi na engleskom i uz izvinjenje pita, odakle si, ti odgovoriš : "Iz Srbije", a on uz osmeh, odmah nastavi razgovor na srpskom kao da se poznajete 100 godina.

Zato što, kada uđeš u pekaru-piceriju "Lidhja e Prizrenit" i kreneš na engleskom : "Can I order the pizza", a momak od tridesetak godina te pita : "Koju hoćete ?" i na solidnom srpskom počne da navodi sastojke svake ponuđene sa menija.

Albanija, albanija more, More, plaža
foto: EPA MALTON DIBRA

Dobio poklon u pekari od Albanaca

Poslednje veče, pre polaska kući, svratio sam do navedene pekare da potrošim preostalu sitninu (nekih 400 leka, ili 4 evra), planirajući da kupim malo peciva za put. Izašao sam sa 3 pune kese sendviča, kifli, lepinja, pletenica, peciva punjenog, sirom, čokoladom.

"To je poklon za srećan put..."-reče mladić iz Đakovice uz osmeh, ostavivši me šokiranog i bez reči.

Obožavam plažu u Šenđin. Što reče moja gospođa : "Sad znam zašto mi se ovde sviđa. Nema usiljenog fenseraja, pozera, plastičnih s**a, guzica i predimenzioniranih usana. Nema kačketaša, istetoviranih gnu goveda (video sam samo jednog išaranog i to je bio Slovenac) i razularene, nevaspitane dece koja urlaju, zasipaju te peskom, napucavaju loptama u glavu i trče preko tvojih peškira", napisao je on, dodajući kako je sve što se plasira "stereotip".

"Odbacite predrasude i nametnute stereotipe. Albanci (iz Albanije i sa Kosova, jednako) su fini ljubazni, gostoljubivi i srdačni ljudi. Žive iste živote, probleme, sreće i tuge baš kao i mi.

Uživajte u Albaniji makar tih desetak dana. Vratićete se ponovo...sigurno. Za mene nema sumnje. Vidimo se ponovo narednog leta.", napisao je on.

03:29

VELIKA ALBANIJA

(Espreso/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.