Sahranjen Vladimir Lojanica
Sahranjen Vladimir Lojanica, Foto: Privatna arhiva

saopšteno je

Sahranjen Vladimir Lojanica

Vladimir Lojanica, dugogodišnji novinar "Blica" i osvajač brojnih nagrada za reportaže, humanost i ljudskost, preminuo je 31. jula iznenada u 47. godini u Užicu

Objavljeno:

Naš dragi kolega, Vladimir Lojanica, dugogodišnji novinar "Blica", sahranjen je danas na groblju "Dovarje" u Užicu uz prisustvo članova porodice, brojne rodbine i velikog broja prijatelja i kolega.

Vladin iznenadni odlazak nenadoknadiv je i ogroman gubitak pre svega za njegovu porodicu, ali i za nas kolege i prijatelje, za sve koji su te, dragi Vlado upoznali.

Gubitak je ogroman i za profesiju kojom si se bavio. Lako je biti dobar urednik kad imaš vrhunskog novinara za saradnika. To si bio ti, Vlado. Činio si naš posao ne samo lakim, nego i zanimljivim, smislenim i zabavnim - stoji u oproštajnoj poruci Miroslava Kosa.

Od Vladimira Lojanice govorom se oprostio i Zoran Šaponjić, novinar i dugogodišnji Vladin prijatelj, kao i Dejan Sretenović, predstavnik navijača Partizana iz Užica, kluba čiji je Vlada bio vatreni navijač.

Vladimir Lojanica, dugogodišnji novinar "Blica" i osvajač brojnih nagrada za reportaže, humanost i ljudskost, preminuo je 31. jula iznenada u 47. godini u Užicu. Novinarstvom je počeo da se bavi 2001. godine, a punih 19 godina radio je kao dopisnik "Blica" iz Užica.

Pisao je sve novinarske žanrove, a najviše je voleo reportaže, po čemu je bio nadaleko poznat. I nije ih samo Lojo, kako smo ga zvali, voleo. Voleli su ih svi koji su prethodne skoro dve decenije čitali "Blic". Dokaz za to su i mnoga priznanja u novinarstvu.

Za našeg Loju od svih nagrada svakako je najdraža ona koja nosi ime njegovog uzora - "Zoran Tmušić" koju opština Čajetina godinama dodeljuje pojedincima za humanost i ljudskost u teškim vremenima.

Vladimir Lojanica je prošle godine poneo ovu nagradu zbog niza humanitarnih akcija koje su pokrenute nakon što je izdao svoju knjigu, odnosno zbirku reportaža pod nazivom "Gluv je dan bez ljudi", u kojoj je pisao o ljudima kojima je pomoć potrebna, a čiji je izdavač čajetinska biblioteka "Ljubiša R. Đenić".

Prošle godine dobio je još dve nagrade. Osvojio je drugu nagradu na konkursu za reportažu "Vladimir Vlada Ćosić" u organizaciji M novina iz Sremske Mitrovice za reportažu "Zvonar dobroseličke crkve sanja da povede kolo" objavljene u Blicu.

Pored toga, krajem prošle godine dobio je nagradu "Dr Marko Mladenović" za medijski doprinos borbi protiv depopulacije za 2022. godinu za reportažu "Očinske suze namučenog Borivoja".

Posebno dirljivu nagradu Lojanica je dobio 2016. godine kada je od opštine Bajina Bašta dobio zahvalnicu za iskazanu humanost i pomoć dečaku obolelom od retke bolesti Despotu Laziću u akciji "Srce za decu". Te godine poneo je treću nagradu Internacionog festivala reportaže i medija "Interfer Zlatna Nika" za društveno-odgovornu reportažu.

Na internacionalnom festivalu reportaže i medija "Interferer" u Apatinu 2014. godine osvojio je drugu nagradu u konkurenciji novinska reportaža za reportažu "Sarino srce je puklo od tuge".

Dobio je UNS-ovu godišnju nagradu "Laza Kostić" za reportažu (2012), kao i dve nagrade "Dr Marko Mladenović" Medijskog foruma u Topoli za doprinos borbi protiv bele kuge (2019 i 2022).

Lojanica je iza sebe ostavio suprugu Katarinu i dve ćerke Đurđiju i Dunju.

Bonus video: Sahrana reditelja Srđana Koljevića

00:33

Sahrana reditelja Srđana Koljevića

(Espreso/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.