TRADICIJA GUBLJENA BURMI U GRČKOJ NASTAVLJENA I OVE GODINE: Zlatari imaju rešenje za sprečavanje ove EPIDEMIJE!
Burma, Foto: Profimedia

REŠITE PROBLEME

TRADICIJA GUBLJENA BURMI U GRČKOJ NASTAVLJENA I OVE GODINE: Zlatari imaju rešenje za sprečavanje ove EPIDEMIJE!

Teško ćete uspeti nekoga da nagovorite da skine prsten

Objavljeno:

"Danas sam izgubila burmu na plazi u Polihronu, ispala mi je dok sam bila u talasima..."

"Suprug je izgubio burmu na plaži Livrohio Sitonija, u vodi, pored vodenog parka sa desne strane ako se gleda sa plaže- znam da je nemoguće, ali ako je neko slučajno pronađe, sledi nagrada! Hvala unapred!"

"Znam da je potraga za iglom u plastu sena ali nikad se ne zna....Ukoliko neko kojim slučajem naleti na plaži u mestu Nea Vrasna na ovakav prsten neka javi...Suprugu je ispao u toku borbe sa talasima i nismo uspeli da pronađemo"

Ovo su samo neki od postova koje ovih dana možete videti na društvenim mrežama, pa tako sem pravog mora, na internetu možete videti i more izgubljenih stvari - uglavnom burmi!

Iako ćete uvek čuti kako ne treba nositi nakit na plažu, teško ćete uspeti nekoga da nagovorite da skine prsten koji simboliše večnu ljubav i vernost partneru.

Tako da nije ni čudno što se od sveg nakita, burme najčešće gube na moru.

Kako sačuvati burmu?

Dešava se da budu nađene, ali uglavnom one ostanu zauvek negde u pesku ili skrivene u moru.

Međutim, postavlja se pitanje kako sačuvati burmu ako vam je "velika" i postoji opasnost da spadne dok se kupate.

Zlatar Srđan Stefanović kaže za 24sedam da je najčešće problem u tome da li im je uzeta prava veličina tokom same izrade.

- Ako je dobra veličina ne bi trebalo da je izgubite. S druge strane, dešava se da tokom dana se često menja veličina prsta u zavisnosti od toga koliko je on otečen. Ako hodate više i ruke su vam spuštene, pritisak i tečnost se nakupe u rukama i onda svoju burmu jako teško skinete. A onda uđete u vodu gde je hladno, pa se desi da se prsti skupe i promeni veličina za broj ili dva tako da u tom trenutku može da spadne. Mora da se vodi računa da će burma moći da ode i na jednu i na drugu stranu - kaže Stefanović za 24sedam.

Prsten
foto: Printscreen/Facebook/Velimir Vrzic - Underwater Explorer

Međutim, ono na šta se retko obraća pažnja jeste veličina burme zavisi i od godišnjeg doba kada ste je uzimali.

- Ako te uzimali kada je bila velika vrućina, prsti su bili natekli. A onda odeš na more, okupaš se i od hladnoće splasnu prstu i može da se desi da sklizne - dodaje zlatar.

Objašnjava da puno toga zavisi i od same anatomije šake.

- Ako neko ima izražene zglobove pa burma, bez obzira na sve, ne može da spadne. Ali kod nekoga oni nisu tako izraženi pa je lakše da pređe preko zgloba - dodaje on.

Češće ih gube muškarci

Jedno od rešenja može biti da prvo stavite "široku" burmu a onda na isti prst neki prsten koji je uži i može da je "drži" da ne spadne.

Ali Stefanović kaže da to može biti rešenje za žene, ali teško da će muškarci osim burme nositi još jedan prsten na istom prstu.

- Čini mi se da češće spada muškarcima nego ženama, jer one možda imaju na tom prstu neki drugi prsten, burmu... i navikle su na to - objašnjava zlatar.

Dodaje da postoji mogućnost korekcije veličine burme, ali ne kod svih modela.

- Ovi klasični modeli gde nema nekog rada koji bi se uništio tokom tog smanjenja ili povećanja mogu. A oni koji su pravljeni u kombinacijama više boja i zlata, sa nekim radovima, oni mogu samo pod pritiskom da se malo povećaju ili smanje - objašnjava Stefanović.

- To je problematika i zato uvek naglasimo kada neko kupuje burmu da uvek uzmu nešto klasičnije, jer će burmu nositi čitavog života. A i kada klasičnu burmu ispolirate ona izgleda kao nova i posle 30 godina. A ko ima neki rad, burma se izgrebe i izliže od nošenja jer je zlato mekano - dodaje on.

Inače, što se tiče sužavanja burmi Stefanović kaže da postoje dva načina.

- Pod pritiskom može malo da se suzi ili poveća, a druga varijanta je da se iseče burma i ubaci parče. Ali kada ima neki rad, onda ne možete da je vratite kako treba. Zato se taj spoj ispolira i bude kako treba - rekao je on.

Zlatar zaključuje da nema mnogo rešenja kako sačuvati burmu na moru, zbog čega povesti računa.

- Sem da se dobro uzme mera i da budu svesni da se telo na niskim temperaturama skuplja, a na visokim širi - zaključio je on.

04:15

ZALOŽIO TRI KUĆE ZA DUG OD 3.100 EVRA: Zamalo SVE da mu UZMU, a onda je zajmodavac OVIM potezom ODUŠEVIO sve! (KURIR TELEVIZIJA)

(Espeso/24sedam)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.