PRVI SVETSKI RAT: Kako se svet survao u pakao? Koje su sličnosti 1914. i 2023?
Foto: Kurir TV

NAJNOVIJA VEST!

PRVI SVETSKI RAT: Kako se svet survao u pakao? Koje su sličnosti 1914. i 2023?

- To smo i očekivali - kratko je reka

Objavljeno:

Na današnji dan 1914. godine Kraljevina Srbija dobila je telegram od Austrougarske u kom je objavljen početak surovog rata koji je odneo živote milion i 100.000 Srba, a širom sveta više od 15 miliona ljudi. Zloslutni telegram stigao je između 12 i 13 sati i primio ga je srpski predsednik Ministarskog saveta Nikola Pašić koji je u tom trenutku sedeo u kafani Evropa u Nišu, tadašnjoj srpskoj prstonici. Telegram je sadržao samo tri rečenice koje su izazvale jedno od najvećih krvoprolića u svetu:

- Kraljevska vlada Srbije nije na zadovoljavajući način odgovorila na notu datiranu 23. jula 1914. godine koju joj je predao austrougarski poslanik u Beogradu. Zato Carsko Kraljevska Vlada nalazi da je prinuđena da se osloni na silu oružja, radi očuvanja svojih prava i interesa. Austrougarska smatra da se od ovog trenutka nalazi u stanju rata sa Srbijom - pisalo je u telegramu. Pojedini istorijski dokumenti pokazuju da, pročitavši to pismo, Pašić nije ostao iznenađen.

- To smo i očekivali - kratko je rekao. Objavi rata prethodio je atentat na austrougarskog prestolonaslednika Franca Ferdinanda i njegovu suprugu Sofiju u Sarajevu. Sudbonosna dva hica ispalio je Srbin Gavrilo Princip, pripadnik Mlade Bosne, što se kroz istoriju doživljava kao povod za objavu rata

Ovo je tema Usijanja. Pitamo: Da li bi se rat desio i da Gavrilo Princip nije ubio austroguarskog prestolonaslednika, da li je to bila samo maska nad pravim uzrocima? Da li može da se izmeri koliko su nas ratovi kroz istoriju usporili? Da li istorija sprema reprizu? Šta u 2023. podseća na 1914?
Gosti:
Branislav Princip, pranećak Gavrila Principa
prof. Predrag Marković, istoričar
prof. Mile Bjelajac, istoričar sa Instituta za noviju istoriju
Urednica i voditeljka Silvija Slamnig
(Espreso)

Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.