"ISPRAZNITE VODU IZ SAKSIJA ZA CVEĆE": Batut izdao VAŽNE MERE ZAŠTITE, tiču se VIRUSA ZAPADNOG NILA!
Saksije, Foto: Printsacreen/Youtube/MarijaKarma

važno!

"ISPRAZNITE VODU IZ SAKSIJA ZA CVEĆE": Batut izdao VAŽNE MERE ZAŠTITE, tiču se VIRUSA ZAPADNOG NILA!

Zašto je važno da praznimo vodu iz saksija za cveće i kakve to ima veze s groznicom Zapadnog Nila?

Objavljeno:

U Srbiji su već potvrđeno nekoliko slučaja infekcije virusom groznice Zapadnog Nila, a s obzirom na to da su zaraženi komarci prenosioci ovog sezonskog oboljenja, postoji mogućnost da ih u narednom periodu bude još. Zato su instituti za javno zdravlje, u cilju smanjenja rizika od dodatnog zaražavanja, izdali preporuke za zaštitu stanovništva od ogroznice Zapadnog Nila.

„Upotreba repelenata na otkrivenim delovima tela prilikom boravka na otvorenom. Nošenje odeće dugih rukava i nogavica, svetle boje. Preporučljivo je da odeća bude komotna, jer komarci mogu da ubadaju kroz pripijenu odeću“, navode iz Instituta za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“ o merama lične zaštite.

Treba izbegavati boravak na otvorenom u periodu najintenzivnije aktivnosti komaraca – u sumrak i u zoru. Savetuje se boravak u klimatizovanim prostorima, jer je broj insekata u takvim uslovima značajno smanjen, a izbegavati područja sa velikim brojem insekata, kao što su šume i obale reka, jezera, bara.

„Jedna od mera je smanjenje broja komaraca na otvorenom gde se radi, igra ili boravi, što se postiže isušivanjem izvora stajaće vode. Na taj način smanjuje se broj mesta na koje komarci mogu da polože svoja jaja. Najmanje jednom nedeljno treba isprazniti vodu iz saksija za cveće, posuda za hranu i vodu za kućne ljubimce, iz kanti, buradi i limenki. Očistiti začepljene krovne oluke, ukloniti odbačene gume i druge predmete koji mogu da prikupljaju vodu”, poručuju iz Instituta Batut.

Mere zaštite
Mere zaštitefoto: Printscreen/batut.org.rs

Takođe se savetuje da na prozore, vrata ili oko kreveta treba postaviti zaštitne mrežice protiv komaraca, ali i zatvoriti sve pukotine i procepe u zidovima, prozorima i vratima kako bi se sprečio ulazak komaraca u kuće, a time i smanjila mogućnost uboda.

Najlone, cerade i druge materijale treba odlagati na način da se izbegne nakupljanje kišnice. Rupe u drveću, kamenu ili betonu u kojima se nakuplja voda treba ispuniti peskom ili betonom, a poklopce septičkih jama hermetički zatvoriti.

U slučaju putovanja u inostranstvo, pogotovo ako se radi o tropskom i suptropskom području, obavezno se pridržavati svih navedenih mera prevencije, a u slučaju pojave bilo kakvih simptoma koji su kompatibilni sa neuroinazivnim oblikom bolesti, savetuju da se odmah treba javiti izabranom lekaru.

Podsetimo, Virus Zapadnog Nila koji prenosi domaći kuleks pipiens komarac, registrova je kod ljudi u Srbiji.

Grоznicа Zаpаdnоg Nilа prethodno je već otkrivena u tri zemlje i to u Grčkoj, Mađarskoj i u Italiji.

Bonus video:

04:33

GROZNICA ZAPADNOG NILA POSEBNO BRINE LEKARE! Epidemiolog za Kurir TV detaljno opisala simptome: Ako osetite OVO, ODMAH KOD LEKARA

(Espreso / Danas.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.