EVO ŠTA JE DOZVOLJENO, A ŠTA ZABRANJENO DA SE UNESE U AVION: Pripremite se na VREME i izbegnite NEPOTREBNE PROBLEME
Aerodrom, Foto: Profimedia

ŠTA SME U PRTLJAG, A ŠTA NE?

EVO ŠTA JE DOZVOLJENO, A ŠTA ZABRANJENO DA SE UNESE U AVION: Pripremite se na VREME i izbegnite NEPOTREBNE PROBLEME

Zbog bezbednosnih razloga postoji spisak stvari koje ne možete poneti sa sobom ni u ručnom i u čekiranom prtljagu

Objavljeno:

Pre par dana je na Aerodromu Podgorica jedan službenik kontrole putnika kažnjen jer jer otkriveno da je jedna putnica uspela da se ukrca na let "Air Srbija" sa dve plinske boce (kartuše), saopšteno je iz Aerodroma Crne Gore.

Da bi ste izbegli neprijatnosti, eventualne novčane kazne ali i da ne bi doveli u opasnost kako svoj, tako i živote drugih putnika i zaposlenog osoblja, proverite na sajtu svoje avio-kompanije šta sve smete poneti sa sobom na let. Ovo su neka univerzalna pravila prilikom putovanja avionom, međutim podložna su razlikama zavisno od avio-kompanije.

Šta sve sme u avion?

Zbog bezbednosnih razloga, međunarodnim zakonom određeno je koji su predmeti dozvoljeni, a koji zabranjeni za prevoz vazdušnim transportom. Dodatno postoje predmeti koji se mogu nalaziti samo u registrovanom (čekiranom) prtljagu za vreme leta i zabranjeno je da ih unesete u avion u ručnom (kabinskom) prtljagu.

Proverite maksimalne dimenzije i težinu ručnog i čekiranog prtljaga!

Pravila i propisi koji govore o prevozu različitih vrsta predmeta mogu da se razlikuju u zavisnosti od aviokompanije i destinacije u koju putuje putnik. Svaki član aerodromske službe obezbeđenja ima pravo da izvadi i ukloni svaki predmet koji je po njegovom mišljenju sumnjiv, kako iz ručnog tako i iz čekiranog prtljaga.

Dimenzije ručnog prtljaga ?

Ručni prtljag je prosečnih dimenzija 55x40x20 ili u zbiru maksmalnih dimenzija dužine, širine i visine do 115 centimetara. U praksi, to je prtljag koji se može spakovati ispod sedišta ili pak u prostor iznad sedišta. Svakako, pre polaska na putovanje, protrebno je informisati se o pravilima avio kompanije sa kojom letite, posebno ukoliko ste bukirali karte sa presedanjem, budući da se pravila razlikuju od jedne do druge. Ovi koferi mogu biti teški od 5 do 10 kilograma, prosečno u svakoj avio kompaniji važi pravilo do 8 kilograma.

Šta je dozvoljeno a šta je zabranjeno da se unese u avion?

Osnovna pravila važe za prevoz tečnosti. U ručnom prtljagu se može poneti maksimalno 1 litar tečnosti raspodeljen u pakovanja ne veća od 100 ml. Ovo važi na primer za šampone, vodicu za ispiranje usta, kreme za telo, pića i alkohol. Ukoliko želite poneti u avion nešto za piti, najbolje rešenje je kupiti piće u prodavnicama posle pasoške kontrole.

Aerodrom
Aerodromfoto: EPA/Jerry Lampen

Takođe, zabranjeno je unošenje u ručnom prtljagu oštrih predmeta i predmeta sa šiljcima koji potencijalno mogu se koristiti kao oružje. Lekovi i medicinski pribor koji mogu biti potrebni za vreme leta, mogu da se unesu u avion.

Kapi za oči se smatraju potrebnim lekovima. Dozvoljeno je da ih unesete u avion ukoliko se nalaze u pakovanju koje ne prelazi 100 ml, međutim trebalo bi da ih prijavite aerodromskoj službi za vreme kontrole.

Tečni lekovi na recept mogu biti poneseni u avion u ručnom prtljagu ukoliko nalaze se u pakovanju koje ne prelazi 100 ml svako i ukoliko su putniku neophodni za vreme putovanja zbog medicinskih razloga. Treba ih odvojeno prijaviti za vreme aerodromske kontrole.

Tečnosti kupljene na Free shopu, na aerodromu, smeju ostati u ručnom prtljagu, ali uz račun. One moraju ostati u originalnom pakovanju, upakovane u providna pakovanja, do završetka leta.

Šta nije dozvoljeno spakovati u ručni prtgljag

Politika ručnog prtljag se razlikuje od kompanije do kompanije, ali svaka ima precizno definisan sadržaj šta je dozvoljeno, a šta nije dozvoljeno uneti u ručni prtljag. Tečnosti su precizno definisane, kao I njihova mililitraža. Osim toga, ni u jedan ručni prtljag nije dozvoljeno uneti vatreno oružje, razlčite vrste brijača, oštrica, noževa, sečiva, otvarači za vino, makaze duže od 6cm. Klizaljke, palice za bejzbol, štapovi za borilačke veštine takođe nisu dozvoljeni u ručnom prtljagu, međutim, neke od ovh stvari možete poneti u predatom prtljagu, ali uz adekvatno pakovanje i zaštitu.

Šta je dozvoljeno uneti u avion, osim ručnog prtljaga ?

Pored ručnog prtljaga, u avion je dozvoljeno uneti još I torbu sa lap topom ili kamerom, ručnu žensku tašnu ili manji ranac, jastuk za spavanje, manjih dimenzija.

Osim ovog, muškarci mogu uneti svoju radnu tašnu. U avion je takođe dozvoljeno uneti na sebi kaput, jaknu, šal, sako, kapu, rukavice.

Ukoliko putujete sa bebom, rasklopiva kolica su dozvoljena u avionu, kao i potrebna hrana i piće za bebu tokom leta.

Pravila pakovanja u ručni prtljag su vrlo precizna i jednostavna, samo je potrebno uputiti se u ista, posebno na sajtovima avio kompanija sa kojima putujete.

Pojedine avio-kompanije ne dozvoljavaju prevoz uređaja i sredstava koja koriste litijum-jonske baterije ni u ručnom, ni u predatom prtljagu (poput uređaja za lični prevoz – eng. hover board, mini-segway, airwheel ili luggage scooter).

Određeni električni uređaji koji koriste litijum-jonske baterije mogu biti primljeni samo u ručnom prtljagu, pod uslovom da su isključeni i da se ne pune prilikom putovanja avionom, dodaju. Detaljnije informacije u vezi sa ovim predmetima putnici mogu potražiti u izabranoj avio-kompaniji.

Bonus video:

01:19

Aerodrom Hamad u Kataru, svetsko čudo

(Espreso / Stil)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.