"ALARM" ZA NEVREME ĆE SE PRIMENJIVATI I U SRBIJI: Sve će se slati sa OVOG BROJA, evo šta to znači!
Nevreme / ilustracija, Foto: RINA/Printscreen/Instagram/192

alarm

"ALARM" ZA NEVREME ĆE SE PRIMENJIVATI I U SRBIJI: Sve će se slati sa OVOG BROJA, evo šta to znači!

rvi na potezu biće MUP koji će izdavati uputstva građanim

Objavljeno:

Uskoro bi naši građani trebalo da pred nevreme dobijaju SMS poruku upozorenja. To je predviđeno novom strategijom smanjenja rizika od katastrofa i upravljanja vanrednim situacijama.

Superćelijska oluja koja je protunjala našom zemljom pokazala je da građani ili ne razumeju upozorenja Republičkog hidro-meteorološkog zavoda ili ne znaju šta povodom njih da preduzmu.

Zeleni, žuti, narandžasti i crveni - starom strategijom iz 2011. definisane su četiri vrste meteoalarma koje izdaje RHMZ. Na osnovu tih upozorenja reaguje Ministarstvo unutrašnjih poslova. Novom stategijom predviđeno je uvođenje jedinstvenog broja 112 koji će objediniti sve nadležne službe - policiju, vatrogasno-spasilačke jedinice, hitnu medicinsku pomoć. Prvi na potezu biće MUP koji će izdavati uputstva građanima. - Ministarstvo unutrašnjih poslova treba preko odgovarajućih mobilnih operatera da izda obaveštenja građanima. Ako u vanrednim situacijama dođe do ometanja kritične infrastrukture, postoje specijalizovane jedinice koje obaveštavaju građane na terenu - rekao je dr Vladimir Cvetković, profesor na Fakultetu bezbednosti.

Vladimir Cvetković
Vladimir Cvetkovićfoto: KURIR TELEVIZIJA

Upozorenje putem SMS-a uvedeno je u brojnim državama u svetu, među kojima je i Grčka. U toj zemlji "alarm" za nevreme uveden je 2019, posle velikih požara u Atini. Kada taj sistem zaživi i u našoj zemlji, upozorenje na opasnost od vremenskih nepogoda stići će na mobilne telefone svih građana unutar ugroženih područja.

Bonus video:

04:46

Super ćelijska oluja bez prethodnog presedana - Šta donosi primarna energija sa Sunca?

(Espreso / Kurir)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.