NE DOZVOLITE DA VAS PREVARE! Evo kakva su vam PRAVA ako odustanete od LETOVANJA zbog POŽARA, obratite PAŽNJU
Letovanje, Foto: Damir Dervišagić, Beta Dragan Gojić

obratite pažnju!

NE DOZVOLITE DA VAS PREVARE! Evo kakva su vam PRAVA ako odustanete od LETOVANJA zbog POŽARA, obratite PAŽNJU

Zakon jasno definiše da organizator mora da obrazloži svoje troškove

Šta ako odustanete od letovanja zbog požara koji bukti u Grčkoj: Evo koja su vaša prava

Objavljeno:

Udruženje potrošača Efektiva upozorilo je danas građane da ne smeju biti oštećeni ukoliko odustanu od letovanja u Grčkoj, usled požara koji su zahvatili ostrvo Rodos.

Efektiva navodi da je Članom 107. Zakona o zaštiti potrošača predviđeno pravo putnika da odustane od putovanja zbog elementarne nepogode u državi odredišta.

požar, grčka
foto: EPA/VASILIS PSOMAS

Istim članom, predviđeno je da organizator putovanja, u tom slučaju, ima pravo na naknadu stvarnih troškova, ali na zahtev putnika, mora da mu pruži obrazloženje, odnosno dokaz o tim troškovima.

Udruženje potrošača odbacuje navode pojedinih agencija da je Opštim uslovima putovanja predviđeno da u slučaju odustanka od putovanja agencije zadrže 100 odsto uplaćenog novca.

„Zakon jasno definiše da organizator mora da obrazloži svoje troškove. Dakle, agencija mora da pruži dokaz da je uplatila hotel, platila prevoz itd, a ne samo da prisvoji novac putnika i za ono što dokaže da je imala kao trošak, to može da naplati od putnika, ostalo mora da vrati“, navode iz Efektive.

03:50

TURISTI SU EVAKUISANI TRAJEKTOM, NA MORU SU ČEKALI DA POŽAR PROĐE! Vlaho otkrio šta učiniti ako se nađete u području požara

(Espreso/Nova S)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.