MOŽETE DA SE ZARAZITE I U KOZMETIČKOM SALONU: Simptomi su blagi i neprimetni, posledice mogu da BUDU...
Hepatitis, Foto: Profimedia

simptomi često neprimetni

MOŽETE DA SE ZARAZITE I U KOZMETIČKOM SALONU: Simptomi su blagi i neprimetni, posledice mogu da BUDU...

Pogledajte kako hepatitis C nastaje, koje su posledice, a koji simptomi

Objavljeno:

Procenjuje se da u Srbiji ima 80.000 inficiranih virusom hepatitisa C. Jedini siguran način za efikasnu borbu protiv virusa hepatitis C, jeste rano otkrivanje i primena adekvatne terapije koja virus trajno odstranjuje iz organizma.

"Prema podacima u Evropi u 2019. godini je bilo 3,9 miliona zaraženih hepatitisiom C. Svake godine u svetu se zarazi oko tri miliona ljudi ovim virusom, a svakih 30 sekundi jedna osoba premine od posledica ovog virusa. Hepatitis C je virus koji se prenosi krvlju i koji napada našu jetru. Problem sa hepatitisom je što je asimptomatska bolest, odnosno simptomi su toliko blagi da su potpuno neupadljivi", objašnjava Ivana Dragojević, predsednica Udruženja pacijenata obolelih od hepatitisa C.

Ivana Dragojević
Ivana Dragojevićfoto: Printscreen/RTS

"Postavljanje dijagnoze se dešava uglavnom potpuno slučajno i pacijenti saznaju za to kasno, kada je bolest uznapredovala i onda je problem izlečenje", naglašava Dragojevićeva.

Takođe, postoje brojne predrasude kada je hepatitis u pitanju i često se vezuje za zloupotrebu droga. Hepatitis A i hepatitis B i C su potpuno različiti i različit je put prenosa. Hepatitis A je poznat kao žutica i dobija se preko prljavih ruku. Hepatitis B i C se prenose isključivo krvlju.

"Zloupotreba droga jeste najveći rizik, ali to nije jedini način da se dobije hepatitis i to je ono što predstavlja problem, kao i to što nema simptoma, i ne znamo da smo zaraženi", ističe Ivana.

Simptomi su takvi da mogu da se povežu sa savremenim načinom života. Uglavnom je to umor, povremena blaga mučnina, blaga depresivnost. Međutim, ako prihvatimo predrasudu da se to dešava samo onima koji koriste opojne supstance, to može da nas zavara da pomislimo kako s obzirom na to da ne pripadamo toj kategoriji, to nama ne može da se dogodi, napominje Dragojevićeva.

"Ali apsolutno je problematično otići u kozmetički salon koji ne koristi adekvatnu sterilizaciju koja mora biti ista kao i u stomatološkoj ordinaciji. Tetovaže. Tetovaže su prošle dosta toga zbog HIV-a i sada dosta vode računa o tome, ali trajna šminka, na primer, je takođe vid tetoviranja", objašnjava predsednica Udruženja Hronos

Posledice hepatitisa C

Nelečeni hepatitis C vodi u cirozu jetre i karcinom. Posledice su jako ozbiljne, ali postoji adekvatna terapija, samo je neophodno da se dijagnoza postavi na vreme.

"Do skora nismo imali mogućnost da se lečimo, ali već dve godine pacijenti u Srbiji dobijaju terapiju o trošku Fonda. Skoro 800 pacijenata je lečeno u toku prošle godine. Dakle, apsolutno imamo uslove za lečenje", naglašava Dragojevićeva.

Lečenje traje tri meseca, a terapija je vrlo komforna za pacijente i ne ometa svakodnevne aktivnosti.

Važnost blagovremenog postavljanja dijagnoze Svetska zdravstvena organizacija preporučuje da se svaka odrasla osoba bar jednom u životu uradi test na hepatitis C. Testiranje je rutinsko i radi se iz uzorka venske krvi.

"Pravovremeno otkrivanje hepatitisa olakšava i lečenje i sprečava pojavu negativnih posledica. Dobra stvar kod hepatitisa C je što nije brzo progresivna bolest, tako da neće se ništa desiti za mesec, dva ili tri, ali svakako je dobro da to što pre otkrijemo i da prosto odemo i izlečimo se za osam ili 12 nedelja trajanja terapije", zaključuje Ivana Dragojević, predsednica Udruženja "Hronos".

Bonus video:

02:48

DOKTORKA VIOLETA RAKIĆ: Hepatitis C može bez simptoma biti u organizmu, testirajte se besplatno i anonimno ako ste rizična grupa

(Espreso / RTS)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.