KAKAV PORAZ SMO DOZVOLILI: Srbi aplaudiraju Hrvatima za 1.000 dinara!
Foto: Dragan Kadić

SELI SE PRODUKCIJA!

KAKAV PORAZ SMO DOZVOLILI: Srbi aplaudiraju Hrvatima za 1.000 dinara!

Srpska radna snaga ispraznila TV studija u Hrvatskoj!
Objavljeno: 22:55h

Od početka 2017. godine hrvatske televizije su preselile produkciju svojih najvećih zabavnih emisija u Beograd, a razlog tome leži u novcu. Prema procenama dobro upućenih producenata snimanje šoua u srpskoj prestonici jeftinije je za 30 odsto nego u Zagrebu.

Naše produkcijsko tržište je povoljnije po ceni rada, iznajmljivanja prostora, ali i tehnike. Primera radi, hrvatski statista u publici, za aplaudiranje na celodnevnom snimanju emisije zaradi oko 2.000 dinara, dok u Srbiji može da se nada duplo manjoj dnevnici za isti angažman.

Međutim, nije samo jeftina radna snaga preselila naše prve komšije koje gledaju da uštede svaku kunu, već i činjenica da jedna epizoda jakog zabavnog šoua na hrvatskoj komercijalnoj televiziji košta između 80 i 100 hiljada eura, dok bi u Srbiji snimili dve za iste pare. Slično je i kod iznajmljivanja TV tehnike, gde hrvatska profesionalna filmska kamera na kraće vreme košta od 130 do 160 hiljada dinara po danu, a srpska oko 100 hiljada dinara.

Stanko Crnobrnja, televizijski i filmski reditelj, producent i scenarista objašnjava da je glavni razlog za jeftiniju srpsku produkciju taj što je Hrvatska u EU, a mi ne.

- Tržišno su razvijeniji od nas i imaju uređenije radne odnose. Njihovi radnici su zaštićeni sindikalno i ne mogu baš da rade na crno. Prihvatili su sve norme sindikalnog i radnog prava i zaštitili svoje radnike. Kod nas to naravno ne postoji. Srbija ima crno tržište rada i ljudi rade za mnogo manje para isto tako kvalifikovane poslove koje rade njihove kolege u Hrvatskoj, čak i kvalitetnije i bolje, ali takvi su tržišni uslovi. Nismo najjeftiniji u regionu, za sada prednjači Albanija, ali neće još dugo biti na toj poziciji jer ćemo je mi vrlo brzo zameniti - ističe Crnobrnja.

(Espreso.co.rs / Alo.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.