IZVRŠITELJKA PREKORAČILA ROK ZA ISPLATU NANETE ŠTETE? Advokatica Pavlović o GREŠKAMA u RADU javnih IZVRŠITELJA
Jelena Pavlović, Foto: Kurir televizija

OPTUŽENA ZA PROPUST

IZVRŠITELJKA PREKORAČILA ROK ZA ISPLATU NANETE ŠTETE? Advokatica Pavlović o GREŠKAMA u RADU javnih IZVRŠITELJA

Jelena Pavlović je istakla da Srbija, iako postavlja javne izvršitelje ne može snositi odgovornost za eventualnu štetu, već isključivo konkretni javni izvršitelj koji ju je naneo

Objavljeno:

O greškama u radu javnih izvršitelja i kako ih sprečiti govorila je u emisiji Puls Srbije Jelena Pavlović, advokat.

Osvrnula se na konkretan slučaj izvršiteljke Mirele Smiljanić koja je optužena za propust u organizovanju javne licitacije prilikom prodaje stana, pa joj je izrečena kazna da tužiocu, nesuđenom kupcu te nekretnine, isplati oko devet miliona dinara na ime naknade štete izmakle koristi i na ime neosnovanog obogaćenja.

- To se desilo 2015. godine. Znači nekome se šteta nadoknađuje 9 godina kasnije što pekoračuje predviđeni to. Prva stvar je da je odgovornost javnog izvršitelja je vanugovorna odgovornost za štetu gde su vrlo kratki rokovi za traženje naknade iste. Rokovi iznose u opštem roku tri godine od dana saznanja za štetu. Drugi je objektivi rok koji iznosi 5 godina. To se primenjuje i na javne izvršitelj - rekla je Pavlović.

 Jelena Pavlović
Jelena Pavlovićfoto: Kurir televizija

Istakla je da republika Srbija, iako postavlja javne izvršitelje ne može snositi odgovornost za eventualnu štetu, već isključivo konkretni javni izvršitelj koji ju je naneo.

- Svako treba da zna da republika Srbija donosi zakone i pravilnike i da nemaju odgovornost za štetu, što znači da svako za eventualnu štetu može da se obrati isključivo tom konkretnom javnom izvrštitelju i naknada te štete će zavisiti od imovnog stanje tog konkretnog izvšitelja. To je jedan vrlo nezahvalan postupak i zato se izvtšitelji jako retko sudski procesuiraju što i građani se često demoralisani za vođenje postupka protiv njih.

Bonus video:

02:46

IZVRŠITELJKA PREKORAČILA ROK ZA ISPLATU NANETE ŠTETE?! Advokat: Prošlo je devet godina, ljudi su demoralisani

(Espreso / Kurir)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.