UDARAJU PO DŽEPU AKO UHVATE, A TO NIJE NAJGORE! Evo kakve su kazne u omiljenim letovalištima za VOŽNJU U PAPUČAMA
Saobraćajna policija, Foto: Zorana Jevtić

oprez

UDARAJU PO DŽEPU AKO UHVATE, A TO NIJE NAJGORE! Evo kakve su kazne u omiljenim letovalištima za VOŽNJU U PAPUČAMA

Vožnja u papučama može skupo da vas košta

Objavljeno:

Sezona letnjih odmora je u toku, a veliki broj turista iz Srbije bira da na svoju omiljenu destinaciju otputuje automobilom. Na samom letovanju, mnoge mrzi da menjaju obuću kada samo na brzinu žele da sednu u auto kako bi otišli do prodavnice ili se vratili u apartman, pa ostaju u papučama. Iako ovakva vožnja može da izazove udes, u Srbiji to prolazi, ali na nekim popularnim letnjim destinacijama, ovakva vožnja je kažnjiva. Tako će turisti koji ove sezone letuju u Grčkoj, zbog par minuta koje ih mrzi da izdvoje na promenu obuće, platiti 50 evra - a to i nije najveća kazna.

Pored toga što vožnja u papučama može da izazove ozbiljan udes, jer je ovo obuća koja lako sklizne sa noge, građani Srbije prolaze nekažnjeno ako ne obuju nešto prikladnije. Naime, naš zakon ne sadrži odredbu koja izrčičito zabranjuje da se vozi u papučama, štiklama ili čak bos. Međutim, ako dođe do saobraćajne nesreće, onda može da se primeni opšta odredba koja zabranjuje vozaču da upravlja vozilom na način kojim se ugrožava bezbednost, pa će vozač morati da plati kaznu od nekoliko hiljada dinara.

Vožnja u papučama
Vožnja u papučamafoto: Printscreen/Youtube/Siddharth Rawat

Ako u udesu koji je izazvao vozač u papučama ima poginulih, preti mu kazna do osam godina zatvora.

Međutim, situacija u državama u koje građani Srbije rado odlaze na more, kazna se plaća čak i ako nema udesa.

U Grčkoj, Španiji i Francuskoj kazne visoke

U mnogima omiljenoj Grčkoj, kazna za vožnju u papučama je 50 evra.

Inače, grčki policajci mogu samo da napišu kaznu, ali ne i da je naplate.

Vozač koji dobije kaznu, mora da ode u poštu (ELTA) ili banku i u roku od 10 dana izvrši uplatu.

Za vožnju u papučama u Španiji, čak i ako ne dođe do bilo kakve nezgode, već policajac „uhvati“ vozača u rutinskoj kontroli, sledi kazna od 80 evra.

U Francuskoj je kazna još veća, pa vozači koji voze u papučama, ako budu uhvaćeni, platiće 90 evra.

Gde nema kazne?

Jedna od zemalja u kojoj se ne pišu kazne za vožnju u papučama je Hrvatska, a u njihovom Zakonu o bezbednosti saobraćaja zapravo ne postoji propisana obuća i odeća koju vozač mora da nosi, već se pominje „primerena odeća i obuća“, ali bez obzira na to što se kazna za ovakvu vožnju ne naplaćuje, zvaničnici apeluju na vozače da biraju drugu vrstu obuće, poput patika.

Isti propisi kao i u Srbiji na snazi su i u Crnoj Gori.

Crnogorska policija
Crnogorska policijafoto: Dragan Kadić

I ako nema kazne – oprez

Čak i ako se u nekim državama, među kojima je i naša, kazne za vožnju u papučama ne naplaćuju, to ipak ne znači da u njima treba voziti.

Brojna istraživanja pokazuju da se udesi izazvani vožnjom u neprikladnoj obući broje u milionima. Stoga, čak i u državama u kojima za ovakvu vožnju nema kazne, treba obratiti pažnju zbog sopstvene, ali i bezbednosti drugih učesnika u saobraćaju.

Bonus video:

02:52

KUKATE ZA BENZIN, A U ŠPANIJI JE JEDNA VOŽNJA KOČIJAMA 95 EVRA! Kurir u Sevilji otkriva: Ljudi čekaju 20 GODINA KAKO BI DOBILI OVO

(Espreso / Nova)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.