DEVOJČICU IZ BOSNE JE UJEO POSKOK I SADA SU MNOGI RODITELJI U STRAHU: Evo šta treba da radite ako dođe do UJEDA!
Poskok / Ilustracija, Foto: Udruženje ZooPlanet Niš

SAVETI

DEVOJČICU IZ BOSNE JE UJEO POSKOK I SADA SU MNOGI RODITELJI U STRAHU: Evo šta treba da radite ako dođe do UJEDA!

Pre par dana u selu Pahljevići u opštini Zvornik dvanaestogodišnju Samiru Abidović je ujeo poskok

Objavljeno:

Dvanaestogodišnju devojčicu je na području Bosne i Hercegovine ujela zmija, poskok, koja se neretko sreće na ovim prostorima.

Pre par dana u selu Pahljevići u opštini Zvornik dvanaestogodišnju Samiru Abidović je ujeo poskok i na svu sreću, devojčicino zdravlje nije u životnoj opasnosti. Mnoge roditelje je ta vest zabrinula s obzirom da su deca na raspustu i većinu vremena provode napolju. Razloga za strah nema, ali bi trebalo znati šta uraditi u slučaju da vaše mališane ujede zmija.

Zmije ne ujedaju često, a naše jedine dve otrovnice su poskok i riđovka. Poskok može da bude dužine od 60 do 80 cm, sivobraon je boje i ima cik-cak šaru duž leđa, vrh repa mu je obojen. Riđovka je malo manja od poskoka i na glavi ima šaru u obliku latiničnog slova V. Osnovna boja varira u zavisnosti od staništa.

Kada uplašite zmiju i ona vas ugrize, niste odmah u životnoj opasnosti. Smatra se da bi zdrava odrasla osoba mogla da preživi i bez seruma, ali zbog svih mogućih zdravstvenih komplikacija, protivotrov treba primiti što pre.

Ujedi se najčešće nalaze na ekstremitetima. Na mestu ugriza obično se vide dve ubodne rane. Rana nije znak da je otrov ubrizgan u telo, simptomi će to pokazati. Sat vremena nakon ujeda, na mestu ugriza pojavljuju se bol i lokalni edem.

Kada se nalazite na staništima zmija, poput visoke trave, kamenjara ili šume, svakako – budite na oprezu. Pazite gde stavljate ruke i noge i uvek nosite dugačke pantalone i duboke cipele ili čizme.

Evo nekoliko dodatnih saveta za zaštitu od ujeda zmija kada ste kod kuće

Po mraku krećite se sa baterijskom lampom

Neka područje oko vašeg doma i dvorišta bude pokošeno i bez štetočina, ostataka i gomila drva. Drugim rečima, ne dozvolite da vaše dvorište postane mesto gde zmije mogu lako da nađu hranu, poput glodara, ili da se sakriju od predatora.

Ne širite naftalin u svom dvorištu, on ne odbija zmije a može predstavljati opasnost za druge divlje životinje ili malu decu.

Šta ne treba raditi

Sledeće radnje neće vam pomoći, a čak mogu i da pogoršaju stvari:

Ne koristite steznike

Nemojte rezati ranu niti pokušavati da isisavate krv

Ne nanosite led

Žrtvi ujeda zmije ne smeju se davati alkohol ili neke droge.

Takođe, lekari ne moraju da znaju kakva vrsta zmije vas ujela i od čega moraju da vas leče. Zato ne pokušavajte da je ubijete, zarobite ili fotografišete – samo je ostavite na miru.

Bonus video:

01:11

Gospodar zmija s juga: Nema mesta panici

(Espreso / Zadovoljna)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.