PRIJEPOLJE DOBILO SVOG "NOVAKA ĐOKOVIĆA", IZ 3 DRŽAVE NIJE MU BILO RAVNOG: On je odneo pobedu na KOSAČKOM VIMBLDONU
Kosačka moba, Foto: RINA

ZANIMLJIVO

PRIJEPOLJE DOBILO SVOG "NOVAKA ĐOKOVIĆA", IZ 3 DRŽAVE NIJE MU BILO RAVNOG: On je odneo pobedu na KOSAČKOM VIMBLDONU

Domaćin i organizator mobe, Željko Kijanović, poželeo je dobrodošlicu prisutnima

Objavljeno:

U subotu je u Kamenoj Gori odžana deseta “ Kosačka moba „, pod pokroviteljstvom Udruženja građana “ Majkina duša “ i Turističke organizacije Prijepolje. Titulu najboljeg kosača osvojio je Dragoljub Kijanović, drugo mesto zauzeo je Dejan Bukvić.

- U stočarskim krajevima jedan od najvažnijih poslova je kosidba. U stara vremena letina se prikupljala uz pomoć moba, kada bi se kosači okupljali jedni kod drugih i zajednički obavljali važan i težak posao. Ta tradicija saočuvana je i u Kamenoj Gori - kazali su organizazori za ageniciju RINA.

Zahvalnicu za najbolji kvalitet otkosa osvojio je Radenko Gluščević, a priznanja najboljima uručio je direktor TO Prijepolje Petar Vasiljević.

Domaćin i organizator mobe, Željko Kijanović, poželeo je dobrodošlicu prisutnima i otvorio manifestaciju uz blagoslov vladike mileševskog Atanasija koji je i lično proverio oštrinu kose i zvanično proglasio početak takmičenja.

1 / 3 Foto: RINA

U revijalnom delu, oko 20 kosača iz Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine, odmerilo je svoju brzinu i umeće ručnog košenja. Ni temperatura od preko 35 stepeni nije sprečila ovogodišnje učesnike da otkuju kose i nastave tradiciju. Kao i prethodnih i ove godine kosidba je imala takmičarski karakter, ali kako ističu i učesnici i organizatori to je nešto što je ovde u drugom planu. Druženje, negovanje tradicije i primer generacijama koje dolaze na prvom su mestu.

Nakon proglašenja najboljih kosača, usledila su nadmetanja u vuči balvana volovskom zapregom i bacanju živog jajeta. U obe discipline najbolji je bio Dejan Bukvić iz Sjeverina.

Manifestacija koja pre svega čuva tradicionalne vrednosti i duh zajedništva, nastavljena je uz druženje i želju za ponovnim okupljanjem i u narednim godinama u što većem broju.

(Espreso / RINA)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.