"AJMO SINE DA IDEMO DA OREMO": Marija iz Novog Sela je NAJBOLJA ORAČICA regiona, odmerila SNAGE sa MUŠKARCIMA!
Marija Seočanac, Foto: Printscreen/RTS

svaka čast!

"AJMO SINE DA IDEMO DA OREMO": Marija iz Novog Sela je NAJBOLJA ORAČICA regiona, odmerila SNAGE sa MUŠKARCIMA!

Srbija je ponovo članica svetske oračke asocijacije i troškove odlaska u Letoniju snosiće ministarstvo pooljoprivrede

Objavljeno:

Na svetskom prvenstvu u oranju u Letoniji - od 7. do 15. oktobra - našu zemlju predstavljaće 23-godišnja Marija Seočanac iz Novog Sela kod Vrnjačke Banje. U konkurenciji 50 najboljih orača iz regiona, Marija je bila apsolutni pobednik izbornog takmičenja u Srbobranu.

Marija upravlja traktorom od malih nogu. Imala je 8 godina kada je uzorala svoju prvu brazdu. Pomagala je dedi nekada, a danas ocu u najtežim poljoprivrednim poslovima.

“Ja sam od malena negde to doživljavala kao normalno. Ajmo sine da idemo da oremo. Ili ajmo da pokupimo detelinu ili bilo šta. I idemo negde. Povezi mi traktor, idemo u tu i tu njivu”, seća se Marija Seočanac, pobednica Prve brazde.

Već sa 15 godina učestvovala je i pobeđivala na brojnim takmičenjim za najbolju brazdu. U svom rodnom Novom Selu, gde ne prestaju da se čude njenom umeću u upravljanju traktorom i oranju, pobeđivala je više puta. Danas se priprema za svetsko prvenstvo pod budnim nadzorom oca koji pažljivo meri dubinu svake brazde, pravce, ulazak i izlazak sa njive. Ponosan je na ćerku koja je pobedila u Srbobranu na izboru za svetsko takmičenje orača.

Marija Seočanac
Marija Seočanac foto: Printscreen/RTS

“Tamo smo pokazali neko svoje umeće gde je Mara, među 50 momaka bila apsolutni pobednik u C kategoriji, kao najjača klasa jer podeljeno je takmičenje. A kategorija dva pluga, B kategorija 3 pluga i C kategorija 3 ili više plugova, odnosno brazdi”, ističe Goran Seočanac, iz Novog Sela.

Srbija je ponovo članica svetske oračke asocijacije i troškove odlaska u Letoniju snosiće ministarstvo pooljoprivrede. Marija će nastupiti u revijalnom delu.

1 / 4 Foto: Printscreen/RTS

“Imam tremu zasigurno zato što je plug skroz drugačiji. To je takmičarski plug gde se sve šteluje posebno. Gde treba puno vežbanja gde naj, naj, najbolji imaju poteškoća tako da, biće to jedan dug i ozbiljan put”, smatra Marija Seočanac.

Marija je inače apsolvent na Tehnološkom fakultetu u Beogradu. Kada ne ore i pomaže u radovima, vozi motor. Kao da živi na točkovima kaže. Prvi put je i u školu, sa samo 7 godina, išla motorom.

“Motor je prva ljubav zasigurno”, zaključuje Marija.

Bez obzira kakav će rezultat postići na svetskom takmičenju orača, Mariji je već ponuđen posao u Ministarstvu poljoprivrede uz uslov, naravno, da završi faklutet.

Bonus video:

03:09

Mala poljoprivredna gazdinstva u zaječarskim selima

(Espreso / RTS, Ratko Bečki)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.