NIKOLA NE PLAĆA NIJEDAN RAČUN, JER ŽIVI U OVOJ KUĆI: Sam napravio DOM kojim UPRAVLJA na DUGME! (VIDEO)
Nikola, Foto: YOUTUBE MARKA ŽVAKA

neverovatno!

NIKOLA NE PLAĆA NIJEDAN RAČUN, JER ŽIVI U OVOJ KUĆI: Sam napravio DOM kojim UPRAVLJA na DUGME! (VIDEO)

Nikola se iz grada preselio na planinu i potpuno sam izgradio ekološku samodrživu kuću, a evo i kako to sve izgleda

Objavljeno:

Svi su mi govorili da sam lud, prisetio se mladi Nikola, već neko vreme "ful tajm" žitelj Fruške gore ali i ponosni vlasnik kuće za koju ne plaća nijedan račun! A to da je lud, govorili su mu kad je kupio plac na Fruškoj gori, iskrčio jedan njegov deo i svima rekao kako tu planira i da živi.

"I majstori kad su došli bili su u fazonu, druže šta ti zamišljaš, al hajde kad nas plaća... Međutim, kad smo završili, rekli su auuu, kao da je iz američkih filmova", priseća se Nikola, po zanimanju frilenser, veb dizajner i veb grafičar, kog jako interesuje energetika. Zahvaljujući tome većinu stvari je lično osmislio i u delo sproveo po principu "uradi sam".

U razgovoru pred kamerama nažalost nije prikazao kako kuća izgleda unutra, ali ako je suditi prema "fasadi", deluje kao pun pogodak. Bojom, izborom materijala, veličinom i oblikom podseća na planinsku kućicu i fino se uklapa u okolno zelenilo i prirodu. Ima i krovni prozor kako bi noću dok leži mogao da uživa u zvezdama.

Kuća je opšivena daskama sibirskog ariša koji traje po 500 godina, drvo je koje diše, ne mora ni da se farba, pusti svoju smolu... Nikola veli i da o zidanju i gradnji kuća nije znao ništa, ni o ciglama, kao ni o materijalima, ali da je želeo baš takvu kakva ona sada jeste. Ispred je krasi veliki natkriveni trem, ili "dek" što bi rekli stranci, stvoren za uživanje, ispijanje kafe ili domaći ručak uz pivo kad mu dođe društvo. A okolo, debela 'ladovina.

Nikolina kuća
Nikolina kućafoto: YOUTUBE MARKA ŽVAKA

Po Fruškoj gori, ima vikendica, kuća i viletina, ali ne ovakvih. Ono što Nikolu razlikuje od drugih jeste činjenica da je vlasnik potpuno autonomne, samoodržive kuće koja samu sebe "izdržava" i za koju Nikola ne plaća nijedan račun - ni za vodu, ni za struju, zabeležio je u svom prilogu na Jutjubu Marka Žvaka.

Nikola je, kako kaže, totalno "of grid", odnosno nije na električnoj mreži zahvaljujući solarnim panelima koji mu proizvode struju za kućne aparate i internet mrežu. Njima upravlja na dugme, preko ekrana, na kom se uvek vidi i koliko su mu pune baterije, koje inače nisu jeftine - 4 komada za 100.000 dinara. Ima i zamrzivač u kom na par sati rashladi piće za društvo, a frižider mu leti stoji uključen non-stop.

Kuća inače ima internet i sve drugo što imaju i ostale moderne kuće. Kad je reč o vodi, i tu je novčano u plusu, skuplja kišnicu kojom se kupa i koristi je u domaćinstvu. Sam je osmislio i sistem za prikupljanje i filtriranje, po principu uradi sam, a na pitanje da li se njome kupa, odgovara - i kupa i pere kosu već par godina i evo nije mu ništa! Osim što mu je, kako kaže, kosa vrhunska - lepša i mekša jer kišnica nema kamenca. Nema perut, ne masti se i šampon sipa samo jednom.

Kišnicu sa dva oluka skuplja u "kišnjičaru" od tri kubika, smeštenu ispod trema. Pod olukom mu je prvi mehanički filter, koji odstranjuje lišće i prljavštinu, a onda ona ide još kroz dva-tri slična poput UVC lampe i aktivnog uglja. Hlor, kaže, ne sipa.

Nikolina kuća
Nikolina kućafoto: YOUTUBE MARKA ŽVAKA

Nikola naglašava i da voli grad i sve što civilizacija pruža, da se nije osamio, niti otuđio od ljudi, dolaze mu i te kako, a ide i on. Prošlu zimu proveo je u kući - ima izolaciju, grejanje, radijatore. Greje se na drva a dok se zimi greje istovremeno mu se greje i bojler. Leti ide samo bos i tušira se hladnom vodom na spoljnom tušu pored kuće. Otkad tako radi, kaže, nije bio bolestan sigurno pet godina, a pre toga, seća se, minimum pet puta godišnje.

Za laike sledi i objašnjenje da njegova kuća energetski funkcioniše kao mobilni telefon: Kao kad puniš mobilni, prikačiš ga na punjač a moj punjač su solarni paneli. A zimi? E, zimi je sunce nisko pa solarni paneli ne mogu uvek da "održe" kuću pa tad u igru ulazi i agregat. Ceo "krvotok" njegove kuće ima niz izmenjivača, grejača... Deo vode koristi i iz obližnjeg bunara. Njegova kuća je "pametna" pa su mu na glasovnim komandama i senzorima i kamere, sijalice, količina vode u tanku i količina struje u baterijama... Kad lepo zamoli Siri, koju u šali naziva domaćicom svoje kuće, ona mu odradi sve. Jedino što, nažalost, ne može jeste da cepa drva.

Nikola je pred kamerama rekao da ima i stan u gradu koji izdaje. Inače, nije se odrekao grada, ali obožava Frušku goru i voli čist vazduh, izvorsku vodu, mir, tišinu i prirodu za koju se trudi da je ne zagađuje nego da živi u skladu sa njom.

Roštiljanje u Nikolinom dvorištu
Roštiljanje u Nikolinom dvorištufoto: YOUTUBE MARKA ŽVAKA

A šta je sa WC-om? I to je rešio "prirodno". Ima septičku sa tri komore u koju se ubacuje razgrađivač poput "probiotika" za septičku, koji prečišćava sve masnoće i prljavšine, a kad se proces završi iz treće komore izlazi samo mineralizovana voda. Njegova septička jama prostire se gotovo celom dužinom placa na čijem je kraju ogroman hrast koji tu vodu "popije". A hrast može da popije, kaže Nikola, i do 200 litara vode dnevno.

Bonus video:

06:35

NAJOPASNIJA PLANINA U SRBIJI NEMA VISINU NI 600 METARA! Spasilac šokirao: Brojke same govore, TAMO IMAMO NAJVIŠE POSLA

(Espreso / Kurir/ Marka žvaka)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.