LUCIFER HARA SRBIJOM, KERBER JE SVE BLIŽI: Moguće temperature i do 40 stepeni, hoće li uvesti VANREDNU SITUACIJU?
Beograd, Foto: Aleksandra Čolić

ŠTA KAŽE ZAKON

LUCIFER HARA SRBIJOM, KERBER JE SVE BLIŽI: Moguće temperature i do 40 stepeni, hoće li uvesti VANREDNU SITUACIJU?

Danas će maksimalna temperatura biti 37 stepeni

Objavljeno:

Toplotni talas je stigao u Srbiju, anticiklon "Kerber" hara južnom i jugoistočnom Evropom, odneo je i prvu žrtvu u Italiji, a Grčka je objavila mere zaštite stanovništva i turista od velikih temperatura. U toj zemlji u nekim mestima danas i narednih dana živa prelazi 40 stepeni!

Što se tiče Srbije, danas će maksimalna temperatura biti 37 stepeni, a popodne bi trebalo da padne kiša i da malo "ohladi". Zbog visokih temperatura, građani se pitaju da li je moguće uvesti određene mere, odnosno da li je moguće uvođenje vanredne situacije zbog vrućina.

Prema vremenskoj prognozi, u narednim danima će temperatura biti oko 35 stepeni, a u ponedeljak bi čak trebalo u pojedinim mestima u Srbiji da bude i 40! Samo u petak se očekuje blagi pad temperature, uz moguću pojavu pljuskova sa grmljavinom.

Velika Britanija, Vrućina, Leto, Toplotni talas
foto: Profimedia

Koja je procedura uvođenja vanrednog stanja u slučaju visokih temperatura?

Iako je u narodu rasprostranjeno mišljenje da se vanredna situacija uvodi čim temperatura pređe 40 stepeni, Zakon ipak kaže drugačije. Tačnije, Zakon o smanjenju rizika od katastrofa i upravljanju vanrednim situacijama ne definiše određenu temperaturu kao graničnu za uvođenje vanredne situacije, već se radi o reagovanju ukoliko potraju ekstremne vrućine duže od 15 dana.

Preventivne mere u Beogradu

Grad Beograd i Gradski štab za vanredne situacije su u Beogradu započeli preduzimanje preventivnih mera zbog visokih temperatura koje nas očekuju i narednih dana. Očekuju se tropske noći sa temperaturom od 22 do 24 stepena, a u toku dana bi moglo da bude čak i 40.

Psi, Vrućina, velike vrućine, Voda za piće, Pomoć
foto: Aleksandra Čolić

Zbog toga, počevši od danas, biće postavljene cisterne sa vodom za piće na više lokacija u gradu. Cisterne će biti postavljene na Trgu Nikole Pašića i Trgu republike – kod TC "Staklenac”, na Zelenom vencu, na Beogradskom sajmu – smer ka Čukarici, kod GO Novi Beograd – kružni tok uz zgradu ove opštine, kao i u Ulici cara Dušana u Zemunu, kod okretnice linija javnog gradskog prevoza.

01:00

HITNA POMOĆ IMA PUNE RUKE POSLE USLED PAKLENIH VRUĆINA! Kurir televizija istražuje: Koji ljudi su najugroženiji?

(Espreso/MONDO)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.