DA LI JE BEZBEDNO KUPOVATI NA TEZGAMA PO OVIM VRUĆINAMA? Hrana lako kvarljiva, evo šta kaže stručnjak
Namirnice na tezgama, Foto: Tamara Trajković

obratite pažnju!

DA LI JE BEZBEDNO KUPOVATI NA TEZGAMA PO OVIM VRUĆINAMA? Hrana lako kvarljiva, evo šta kaže stručnjak

Tamara Bošković je gostujući u Dnevniku RTS-a izjavila da se procena rizika sprovodi kada i veterinarske kontrole

Objavljeno:

Na tropskim temperaturama važno je paziti gde kupujemo i kako čuvamo hranu. Mleveno meso, jaja, mlečni proizvodi, namirnice su koje se lako kvare. Tamara Bošković, načelnica Odeljenja za veterinarsko javno zdravlje apeluje da se namirnice kupuju u registrovanim objektima, a ne iz objekata bez temperaturnog režima.

Tamara Bošković je gostujući u Dnevniku RTS-a izjavila da se procena rizika sprovodi kada i veterinarske kontrole.

“Uvek u vreme velikih praznika ili kad su ovako ekstremni uslovi, obavljaju se redovne vanredne inspektorske kontrole. Najosetljiviji i možda najkritičniji objekti su sad objekti koji nisu registrovani, koji su van nekih prodajnih prostora, objekti kao što su restorani, prodajna mesta brze hrane i mesta gde ne možemo da održimo sve temperaturne uslove i taj hladni lanac kao što je predviđeno propisima“, navodi Boškovićeva.

Apeluje da se kupuje iz registrovanih objekata, iz maloprodajnih objekata ili objekata koje su zatvorenog tipa, nikako sa tezgi, iz objekata bez temperaturnog režima, a pogotovo ne na improvizovanim pijacama ili ispred velikih tržnih centara.

“Visoke temperature ubrzavaju rast mikroorganizama, kao bakterija, tako i virusa. Ono što je vrlo važno je pratiti temperaturu, držati se hladnog lanca. Dakle, temperatura frižidera je sasvim odgovarajuća za sve što konzumiramo. Sve što pripremimo moramo odmah da odložimo u frižider, podgrejemo samo onoliko koliko nam treba da jedemo i ako vršimo odmrzavanje nekog mesa ili polupripremljenog jela, to radimo u frižideru, ne van frižidera“, ističe Boškovićeva.

Naglašava da je važna higijena, pranje ruku pre i posle manipulacije hranom, pranje sve opreme, površina i izbegavanje unakrsne kontaminacije sirovog mesa i povrća i voća.

Bonus video: ONI SLUŽE KAO TOPOVSKO MESO! Analitičari: Bez avijacije nema kontraofanzive, ali UBRZANA obuka pilota za F 16 JE U TOKU!

06:02

ONI SLUŽE KAO TOPOVSKO MESO! Analitičari: Bez avijacije nema kontraofanzive, ali UBRZANA obuka pilota za F 16 JE U TOKU!

(Espreso/RTS)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.