MLADI DIMITRIJE IZ NIŠA JE NAJBOLJI NA SVETU: A tek šta su za njega uradili DRUGARI IZ ODELJENJA... PONOS SRBIJE!
Dimitrije Golubović, Foto: Printscreen/RTS

svaka čast!

MLADI DIMITRIJE IZ NIŠA JE NAJBOLJI NA SVETU: A tek šta su za njega uradili DRUGARI IZ ODELJENJA... PONOS SRBIJE!

Dimitrije kaže da filozofija nije apstraktna i da je ona u osnovi svega

Objavljeno:

Dimitrije Golubović, učenik gimnazije "Bora Stanković" iz Niša najbolji je mladi filozof na svetu. On je u maju pobedio na Međunarodnom takmičenju u Olimpiji u Grčkoj.

On je "ponos Srbije i ponos Niša". Na Olimpijadi u Grčkoj esej koji je napisao Dimitrije Golubović, bio je najbolji u konkurenciji više od 100 učenika iz 50 zemalja. Ocenjivalo se nekoliko kriterijuma:

“Moram da imam filozofsku potporu, da pokažem da imam znanje filozofije, filozofske škole i moram da budem originalan na neki način, jer nije bitno samo ponovati nešto, morate dodati nešto svoje, to sve ulazi u ocenu”, navodi Dimitrije Golubović, svetski prvak u filozofiji.

Dimitrije Golubović, svetski prvak u filozofiji
Dimitrije Golubović, svetski prvak u filozofijifoto: Printscreen/RTS

Filozofiju je učio od majke. Upisao je AjTi sektor i ovaj predmat nema u nastavi, pa su mu u pripremi pomagali profesori filozofije.

“Njegova nagrada je i nagrada za nas, za naš rad, za naš predmet. Ja sam preplakala dan kada sam dobila vest od sreće, toliko lepote zbog tog događaja, dovelo je do suza”, istakla je tada Tijana Đergović Antić, profesorka filozofije.

Tijana Đergović Antić, profesorka filozofije
Tijana Đergović Antić, profesorka filozofijefoto: Printscreen/RTS

Drugari iz odeljenja, za najboljeg filozofa, pripremili su tada iznenađenje, uz konfete i poklone.

Marija Mitić, razredna rekla je: „Jedan fantastičan doček, koji je njega zaista usrećio, dobio je pehar od njih na kome piše najbolji filozof na svetu, i pošto je njegov nadimak Golub dobio je tortu u obliku goluba, devojčice su se potrudile”.

Medalja koju je osvojio
Medalja koju je osvojiofoto: Printscreen/RTS

Dimitrije kaže da filozofija nije apstraktna i da je ona u osnovi svega.

“Filozofija se bavi stvarnim svetom, to je njen cilj i ona će uvek odražavati stvarni svet, možda deluje apstraktno jer treba vremena ući u nju, ali ona mnogo daje i mnogo koristi u stvarnom svetu”, zaključuje Dimitrije.

Da je reč o vanserijskom talentu, možda najbolje govori činjenica da je Dimitrije pored filozofije, već godinama među najboljima u Srbiji na takmičenjima iz programiranja, matematike i srpskog jezika.

Bonus video:

01:12

EVO KAKO SRPSKI GENIJE PROVODI SVOJ DAN: Govori 10 jezika, radi za FBI, zna preko 850 govora napamet, A NE SPAVA PO 9 DANA?!

(Espreso / RTS)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.