IZBEGNUTA TRAGEDIJA U SREMČICI: Vatrogasci spasili BEBU iz zaključanog auta, oglasila se i MAJKA! (FOTO)
Beba, Foto: Profimedia

SVI PRITEKLI U POMOĆ

IZBEGNUTA TRAGEDIJA U SREMČICI: Vatrogasci spasili BEBU iz zaključanog auta, oglasila se i MAJKA! (FOTO)

Smrtni slučajevi mališana izazvani toplotnim udarom u zatvorenom automobilu najčešće se dešavaju zato što roditelji zaborave da su ih povezli sa sobom

Objavljeno:

Zahvaljujući brzoj reakciji policije i vatrogasaca spašena je jedna beba koja je ostala zaključana u automobilu u Sremčici!

- Želim da se zahvalim vatrogascima, policiji i svim divnim ljudima u prolazu na današnjoj reakciji da mi spasu bebu iz auta kada mi se zaključala brava nakon što sam dete smestila i krenula da otvorim svoju bravu, a ključevi ostali na sedištu. Sve se desilo u Sremčici, nažalost bili su prinuđeni da polupaju staklo kako bi je izvukli, ali je to manje bitno, nek mi je dete dobro - napisala je jedna majka na storiju Instagram grupe "Serbialive Beograd".

Ona je dodala da od stresa u tom trenutku nije stigla da se zahvali ljudima koji su pritekli u pomoć.

- Beba je hvala bogu dobro - dodala je ova majka.

Beba
foto: PRINTSCREEN INSTAGRAM SERBIALIVE_BEOGRAD

Ovoj majci se slučajno desilo da beba ostane zaključana u kolima, ali nažlost ima i roditelja koji ostave svoju decu zaključanu u kolima, što može biti veoma opasno, pogotovo kada su napolju visoke temperature.

Smrtni slučajevi mališana izazvani toplotnim udarom u zatvorenom automobilu najčešće se dešavaju zato što roditelji zaborave da su ih povezli sa sobom.

Iako deluje da je nemoguće zaboraviti dete u kolima, ipak, svake godine deca umiru od toplotnog udara ostavljena u vrelom autu. Smrtni slučajevi su najčešći kod dece uzrasta oko tri godine.

Da bi ovakve tragedije predupredili, imajte na umu ova važna pravila:

- Toplotni udar je vodeći uzrok smrtnih slučajeva kod dece mlađe od 15 godina u vozilima, i to posle saobraćajnih nesreća.

- Toplotni udar se događa kad se telo ne može dovoljno brzo ohladiti.

- Dečje telo se zagreva tri do pet puta brže nego telo odrasle osobe.

- Kada se ostavi u vrelom automobilu, dete može umreti kada njegova temperatura dostigne 41,5°C.

- Automobili se brzo zagrevaju! Za samo 10 minuta auto može da se zagreje za 6-7°C.

- Uvek proverite zadnje sedište da se uverite da su sva deca izašla iz auta kada stignete na odredište.

- Ne postoji "kratko vreme" tokom koga nameravate da u periodu sa visokim spoljašnjim temperaturama ostavite dete u zatvorenim kolima dok "za čas" ne obavite posao.

- Ostavite mobilni telefon, torbu ili tašnu na zadnjem sedištu, tako da vas podseti da proverite zadnje sedište kada stignete na odredište, posebno ako vozite više od jednog deteta.

02:25

OČAJNI OTAC OVAKO POKUŠAO DA SPASE SVOJA 4 DETETA, ALI NIJE USPEO: Beba, blizanci i dečak ugušili se u snu, užas kakav se ne pamti

(Espreso/Kurir.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.