"ZAŠTITNI FAKTOR NE POMAŽE U OVOM PERIODU": Srpski dermatolog otkriva KAKO najbolje da se zaštitite OD SUNCA!
Foto: Printscreen/TV Pink

loši sunčeni zdraci

"ZAŠTITNI FAKTOR NE POMAŽE U OVOM PERIODU": Srpski dermatolog otkriva KAKO najbolje da se zaštitite OD SUNCA!

Dermatolog kaža da se često ode na more 10 dana i stalno se bude na najjačem suncu i tada naš sistem ne može da nas zaštiti kako treba

Objavljeno:

Tokom letnjih meseci naša koža je najviše izložena sunčevom zračenju koje može da bude veoma opasno i štetno, rekao je za TV PINK dermatolog i direktor Gradskog zavoda za kožne i venerične bolesti, prim. dr Aleksandar Adamović.

Dr Adamović je rekao da je sunce naš najveći prijatelj, ali ako se ne koristi kako treba, neće biti u službi našeg zdravlja.

- Sunce nam pomaže da imamo dovoljno vitamina D, kao i da lepo izgledamo, međutim, kada je u određenim periodima dana UV zračenje veliko, naša kože mora da koristi maksimum svojih resursa da nas zaštiti, i tada dolazi do određenih problema - rekao je dr Adamović.

Kako kaže, često se ode na more 10 dana i stalno se bude na najjačem suncu i tada naš sistem ne može da nas zaštiti kako treba.

- Ozonski omotač je jedan filter koji je pravio selekciju i smanjivao tu energiju koja dolazi do zemljine kore. Danas, čak i UV zraci koji nekada nisu dolazili do zemljine kore, sada dolaze. Postoje i rupe u tom omotaču u pojedinim zemljama - rekao je dr Adamović.

UV zdraci
UV zdracifoto: Profimedia

Kako kaže, preporuka je da se duže od 10 sati pre podne ne bude izloženo sunčevim zracima, kao ni pre pet sati popodne.

- To su sve stvari o kojima treba voditi računa. Takođe, važno je ne izlaziti na sunčanje bez zaštite, bez obzira kakav tip kože imate. Kada su kreme u pitanju, njih treba koristiti pametno. Sam faktor govori koliko dugo možete ostati na suncu duže nego ako ne koristite kremu - rekao je dr Adamović.

Kako kaže, međutim, u praksi je to nešto drugačije.

Sunčanje
Sunčanjefoto: Profimedia

- Naša koža 50 posto zraka koji padnu na nju odbije, ali drugih 50 posto upije. Postoje i prirodni preparati, koji se dobijaju iz određenih biljaka, i oni mogu pomoći u određenom smislu - rekao je dr Adamović.

Međutim, dodaje, u periodu u kojem se ne treba sunčati, možete mazati koliko i šta hoćete, koža će, kako kaže, stradati.

Bonus video:

13:45

SAVET DERMATOLOGA KOD OPEKOTINA KOŽE: Šta da radite kada izgorite na suncu?

(Espreso / Pink)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.