SAMO U SRBIJI: Oni jednom godišnje moraju da DOKAŽU da su ŽIVI!
Foto: Beta

Neverovatno!

SAMO U SRBIJI: Oni jednom godišnje moraju da DOKAŽU da su ŽIVI!

Koliko god zvučalo neverovatno, jedan broj starijih sugrađana koji su okončali svoj radni vek jednom godišnje dužni su da dokazuje da su živi
Objavljeno:

Srbija je poznata po komplikovanim procedurama i golemoj administraciji, kao i po nizu potrebnih i nepotrebnih papira koji su neophodni da bi građani ostvarili svoja prava. Jedan takav je i potvrda o životu, koju je u obavezi da pribavi deo penzionera.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

Koliko god zvučalo neverovatno, jedan broj starijih sugrađana koji su okončali svoj radni vek jednom godišnje dužni su da dokazuje da su živi. I to ne traži samo srpski PIO fond, već i inostrani, kako bi se sprečile zloupotrebe prilikom podizanja penzija.

U Srbiji potvrdu o životu moraju da pribave građani koji penzije primaju iz inostranstva.

Dokaži da si živ - papirom

- To je dokument kojim korisnik prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja dokazuje da je živ i da i dalje postoji pravni osnov za isplatu tog davanja. Inostrani zavodi i fondovi traže od korisnika da im jednom godišnje dostavljaju potvrde o životu, kako bi se nesmetano nastavila isplata penzija i ostalih prava - navode za "Blic" u PIO fondu.

Kako kažu, to je način da se izbegnu moguće zloupotrebe ili preplate.

- Overa potvrde o životu u Direkciji i svim filijalama Fonda je besplatna, dok se kod notara izdavanje tog dokumenta naplaćuje. Sve filijale u Srbiji dužne su da besplatno overavaju dvojezične potvrde o životu, koje korisnici dobijaju od nosioca osiguranja iz Austrije, Francuske i Nemačke, kao i potvrde sa teritorija bivših republika - navode u Fondu i dodaju da se potvrde o životu iz ostalih zemalja sa kojima Srbija ima potpisan sporazum o socijalnom osiguranju, overavaju se u Direkciji.

(Espreso.co.rs/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.