MENJA SE ZAKON O DOBROBITI ŽIVOTINJA: Odnosiće se na vlasnike, pazite dobro
Životinje, Foto: Aleksa Petrović

najnovija vest

MENJA SE ZAKON O DOBROBITI ŽIVOTINJA: Odnosiće se na vlasnike, pazite dobro

Radna grupa je već počela sa radom

Objavljeno:

Srbija će uskoro dobiti nov Zakona o dobrobiti životinja, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede planira izmene i dopune postojećeg, koji je još 2009. godine.

U vezi sa ovim, Radna grupa je već počela sa radom.

Prema saznanjima u Upravi za veterinu, izmene zakona se prvenstveno odnose na dobrobit životinja tokom klanja, prevoza kao i dobrobit životinja koje se koriste u naučne svrhe.

- Pripremaju se izmene i dopune u skladu sa zakonodavstvom Evropske unije, koje se odnose na dobrobit životinja na farmama, dobrobit životinja u vreme klanja, dobrobit životinja tokom prevoza, dobrobit životinja koje se koriste u naučne svrhe, dobrobit životinja u zoološkim vrtovima i mini zoološkim vrtovima, dobrobit napuštenih životinja i slično - navode za Telegraf.rs u Upravi za veterinu.

Objašnjavaju da, kako Republika Srbija ima status zemlje kandidata za pristupanje Evropskoj uniji, da je neophodno da svoje zakonodavstvo izmeni do potpune transpozicije evropskog zakonodavstva.

U Upravi za veterinu podsećaju i da je Zakonom propisano šta su kućni ljubimci, kao i način držanja kućnih ljubimaca, a da će sada akcenat biti na odgovornom vlasništvu.

Dodaju i da su Udruženja za zaštitu životinja uključena u proces izmena i dopuna zakona u delu njihove angažovanosti, a koja se odnosi na napuštene životinje.

- Radna grupa je tek počela sa radom i kao i uvek nadamo se dobroj saradnji - kažu u Upravi za veterinu.

03:26

Nasilje nad životinjama u Srbiji: Zverstvo prema konju u selu Stajkovac

(Espreso/Telegraf.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.