PRSKANJE KOMARACA TRENUTNO NEMOGUĆE, A KRVOPIJA SVE VIŠE: Stručnjak otkrio ZAŠTO je to tako
Najezda komaraca zbog kiše, Foto: Profimedia, Ilustracija/Espreso.co.rs

PROBLEM

PRSKANJE KOMARACA TRENUTNO NEMOGUĆE, A KRVOPIJA SVE VIŠE: Stručnjak otkrio ZAŠTO je to tako

Kada pada mnogo kiše dolazi do množenja komaraca iz dva razloga – kiša im prija, a prskanje je nemoguće.

Objavljeno:

Sezona komaraca počinje krajem aprila i početkom maja, ove godine, čini se da je komaraca više nego prethodnih godina. Jedan od uzroka su obilne padavine, ali i visok vodostaj reka koji utiče na brojnost komaraca.

Trenutno smo u „periodu” rečnih komaraca, kojih ima dok stanje nije alarmantno. Broj će im se povećavati do druge polovine jula. Obično se kod njih u roku od dve sedmice smeni jedna generacija, za razliku od kućnih komaraca, kojih najviše ima u junu, julu i avgustu.

Kada pada mnogo kiše dolazi do množenja komaraca iz dva razloga – kiša im prija, a prskanje je nemoguće.

Iz firme koja se bavi suzbijanjem komaraca za Ozon navode da za biološko suzbijanje komaraca, neophodno je da temperatura bude od 18 do 25 stepeni bez kiše i vetra kako bi bilo efekta.

komarac
foto: Scott Camazine / Alamy / Alamy / Profimedia

Danas je otkazano prskanje komaraca zbog nepovoljnih vremenskih uslova, uključujući jutarnju kišu i prognozu padavina u večernjim satima. Očekuje se da će padavine dostići 2,4 litra po metru kvadratnom. Slične vremenske prilike sa kišom očekuju se i za sutra i prekosutra, ali se do kraja nedelje očekuje stabilizacija vremena, a tretman će verovatno biti obavljen u subotu, rekao je Jovan Ivačković iz firme u Zemunu.

„Nekoliko faktora je uticalo na ovu odluku, a vreme je bila primarna briga. Ova godina je bila posebno izazovna za mere suzbijanja komaraca, jer čak 15-20 minuta padavina može poremetiti operacije iz vazduha. Uspeh tretiranja komaraca zavisi od mnoštva varijabli, a to je skup proces. Avioni i hemikalije skupi resursi, da bi se „uz dužno poštovanje“, bacali na neuspešne tretmane“.

Tokom ove godine imali smo i prilagođavanje pčelarima, jer je to veoma važno, sarađivati sa njima i sa uspehom odraditi zaprašivanje, bez štete za pčele.

Pčele
foto: Marija Pantelić

I cvetanje lipa je odloženo zbog kiše, što je dovelo do nekoliko prilagođavanja rasporeda u konsultaciji sa pčelarima kako bi se obezbedio pristup pčelama njihovoj hrani. Tretman pokriva i urbana i ruralna područja, osiguravajući sveobuhvatnu pokrivenost. Važno je napomenuti da tretman ne predstavlja opasnost za ljude i životinje. Od nadležnih ministarstava pribavljene su sve potrebne saglasnosti i registracije. Međutim, treba priznati da iako je toksičnost za pčele niska, ona nije potpuno bezopasna i da se preduzimaju mere predostrožnosti kako bi se sprečila slučajna trovanja. Komunikacija sa pčelarima je suštinski deo naših preventivnih mera, o čemu imamo zakonsku obavezu da ih obavestimo. Ključno je naglasiti da se tretman sprovodi iznad naseljenih mesta i ne cilja na poljoprivredna polja ili slična nestambena područja, objasnio je Jovan Ivačković.

Dugo, kišno i vlažno vreme pogoduje razmnožavanju komaraca. Međutim, Mitrovčani će morati da se još malo strpe, jer vremenske prilike ne idu na ruku, pa se zaprašivanje odlaže dok ne vidimo kraj kišnim danima. Za sada, to je subota, 8. jul.

Kiša i vlaga pogoduje komarcima i mi čekamo prvi povoljan dan da izvršimo tretman za uništavanje komaraca. Videli ste proteklih dana da je bilo kiše, duvao je vetar, što sve čini da se ne može pristupiti prskanju komaraca. Kada se steknu uslovi, ekipe će izaći na teren, tretiraće se i grad i sela, rekao je Ivačković i dodao da po dugoročnoj prognozi, za sada bi to trebalo da bude ovog vikenda.

Bonus video:

06:02

ČOVEČE, MALARIJU PRENOSE KOMARCI, A NE LJUDI! Dr Šekler oštro prema predstvaniku SZO: Rekao je totalnu glupost! Sudanci su žrtve

(Espreso/Ozon)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.