OVDE ĆETE SE BOLJE PROVESTI NEGO U VENECIJI: Pravi raj za oči, a pred nosom nam je (VIDEO)
Bela Crkva, Foto: Printscreen/Youtube/Vladimir Pilic

PRELEPO

OVDE ĆETE SE BOLJE PROVESTI NEGO U VENECIJI: Pravi raj za oči, a pred nosom nam je (VIDEO)

Belocrkvanska jezera sastoje se od 7 većih i više manjih veštačkih jezera

Objavljeno:

U velikoj Belocrkvanskoj kotlini, omeđenoj Vršačkim planinama i gorostasnim Karpatima, nalazi se velika varoš. Sa svih strana je obgrljena rekama. U daljini se plavi Dunav, a izbliza su je obgrlili Karaš i Nera.

Gradić Bela Crkva je dobio ime po staroj beloj crkvici na koju su prvi doseljenici naišli. Prelepih živopisnih pejzaža, zelenih bujnih parkova, otmenih baroknih fasada, tradicionalnog Karnevala cveća i dobrih vina, Bela Crkva, zbog svoje neobične lepote prozvana "vojvođanskom Venecijom", kao mali raj odudara od ravnica i nepreglednih polja žita južnog Banata.

Ali, ono što je čini još lepšom i daje posebnu draž jesu jezera koja su se ugnezdila na njenim bujnim zelenim poljima. Belocrkvanska jezera sastoje se od 7 većih i više manjih veštačkih jezera. Sva ova jezera su veštačka.

Nastala su zbog eksploatacije šljunka sa dna Panonskog basena još početkom 20. veka. Njihova prozirna voda crpi se iz arteških bunara i podzemnih izvora, otud čistoća i bistrina. Ako im se približite, moguće je videti bogat riblji svet koji živi u plavetnim dubinama. Ovde ćete naći i smuđa, i šarana, i soma, amura i štuku. A sve to na samo sto kilometara istočno od Beograda.

Glavno jezero je najbliže Beloj Crkvi. Ono je i najstarije i od njega je počelo izvlačenje šljunka. Danas je najpopularnije za odmor i opuštanje, pa ležati na obali i posmatrati kako se bele jedrilice klobuče nad talasima nošene vetrom, nosi sa sobom dah leta i vrelih dana kada nas priroda svojom toplinom najviše otvara ka sebi.

04:53

SAMO ZAJEDNO MOŽEMO ŽIVETI U ZDRAVIJEM I LEPŠEM SVETU! Forum Društvo prirodi ili priroda društvu postavio nove ciljeve

(Espreso/Lepote Srbije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.