SRBIJA UVOZI STERILNE KOMARCE: Prof. Petrić za Espreso otkrio SVE o toj INOVATIVNOJ METODI, evo da li je BEZBEDNA!
Komarci, Foto: Printscreen/youtube/ Centar Izuzetnih Vrednosti - One Health, Wikipedia

sterilni komarci u službi borbe protiv virusa

SRBIJA UVOZI STERILNE KOMARCE: Prof. Petrić za Espreso otkrio SVE o toj INOVATIVNOJ METODI, evo da li je BEZBEDNA!

Prošle godine je u Srbiji prvi put primenjena inovativna biološka metoda koja se odnosi na puštanje sterilnih komaraca u prirodu, a profesor Poljoprivrednog fakulteta u penziji Dušan Petrić za Espreso je objasnio sve o tome

Objavljeno:
Marina Letić

Kako bi se smanjio rizik od širenja virusnih bolesti poput čikungunje, žute groznice i denge Srbija je od prošle godine počela da uvozi sterilne komarce iz Italije.

Ova inovativna biološka metoda za suzbijanje komaraca postala je praksa i drugih evropskih zemalja. Reč je o azijskom tigrastom komarcu koji se devedesetih godina iz Azije nastanio najpre u Italiji.

Inače, metoda se u poljoprivredi primenjuje već više od 30 godina i usmerena je na jednu vrstu komarca.

Dr Dušan Petrić profesor Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu u penziji u razgovoru za Espreso napominje da je kod nas metoda prvi put primenjena prošle godine, ali ne u cilju suzbijanja.

Ističe i da je 2022. godine nekoliko puta u svojstvu eksperta Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) boravio u Puli kako bi pomogao uvođenje ove metode u Hrvatskoj.

- Urađen je mark-release-recapture eksperiment (puštanje i sakupljanje obojenih sterilnih mužjaka) kako bi ustanovili koliko daleko lete i koliko dugo žive sterilni mužjaci u našim uslovima i koliko je komaraca iste vrste prisutno na teritoriji izabranoj za istraživanje. Pripreme (edukacija, podizanje kapaciteta istraživača i nabavka opreme) međutim traju od 2011. godine kada smo počeli da radimo zajednička istraživanja sa kolegama iz Italije i Crne Gore, a zatim nekoliko godina pomagali kolegama iz Crne Gore da počnu primenu ove metode, kaže za Espreso prof. dr Petrić.

prof. Dušan Petrić
prof. Dušan Petrićfoto: Printscreen/youtube/ Centar Izuzetnih Vrednosti - One Health

Naš sagovornik je pojasnio šta pomenuta metoda zapravo predstavlja i koja je uloga sterilnih komaraca.

- Metoda podrazumeva masovni uzgoj komaraca u posebnim "Fabrikama", odvajanje mužjaka od ženki, sterilisanje mužjaka X ili Gama zracima, transport i otpuštanje sterilnih mužjaka u prirodu. U prirodi se sterilni mužjaci pare sa divljim (domaćim) ženkama. Ženke komaraca se pare samo jednom u toku života. Ako su to uradile sa starilnim mužjakom, onda ne ostavljaju potomstvo i tako se broj komaraca na tretiranoj teritoriji smanjuje, ističe profesor Petrić i dodaje da se ovi komarci proizvode samo u Italiji (Crevalcore pored Bolonje) i u Španiji (Valensija).

Sterilni insekti (mužjaci) se, kako kaže, koriste za ekološki neškodljivo i visoko efikasno suzbijanje štetnih insekata, za vrste čije se ženke pare jednom u životu.

- Klasične metode suzbijanja azijskog tigrastog komarca (i kada su provedene na najbolji mogućI način) mogu da smanje brojnost jedinki za svega 30-40%. Detaljno obilaženje područja (svake kuće) uz edukaciju stanovništva, eliminaciju izvorišta (prosipanje vode iz posuda u kojima se zadržava ili njihovo pokrivanje) i tretiranje izvorišta koja se ne mogu eliminisati (npr. šahtovi) podiže efikasnost na 60% a integrisanje tehnike sterilnih insekata povećava efikasnost na 90%, ističe naš sagovornik.

Koliko su tigrasti komarci opasni po zdravlje?

Azijski tigrasti komarac je jedna od najopasnijih invazivnih vrsta komaraca koja potencijalno može prenositi razne viruse na čoveka. Izuzetno brzo se širi i prilagođava uslovima mesta koje je naselio

- Osim što bodu preko celog dana (molestiranje=uznemiravanje), oni mogu da prenose najopasnije arboviruse (arthropod-borne- virus) kao što su virusi denge, čikungunje i zike, kaže za Espreso prof. dr Petrić.

Ovi tigrasti komarci prenose 22 različita virusa u svetu. Ukoliko osoba ide u Afriku ili Aziju i vrati se zaražena nekom bolešću, nekoliko dana nakon zaraze, ukoliko se komarac hrani na toj osobi, postoji mogućnost da i insekt postane zarazan.

Tigrasti komarci su veoma rasprostranjeni i u velikim gradovima, Novom Sadu i Beogradu. U Italiji i Francuskoj pre desetak godina već su izazvali epidemije.

Kako se prate sterilni komarci nakon otpuštanja?

Kako dalje objašnjava prof. Petrić, postoji poseban način obeležavanja i praćenja sterilnih mužjaka u prirodi.

- Pre otpuštanja na mužjake sa nanese fluorescentni prah. Mužjaci se puste na određenoj teritoriji i u danima posle puštanja sakupljaju pomoću klopki ili na čoveku. Sakupljeni komarci se pregledaju pod UV svetlom pod kojim se markirani jasno razlikuju od "domaćih" nemarkiranih, ističe sagoovornik.

Da li je metoda bezbedna za ljude i životnu sredinu?

Integrisnje tehnike strilnih komaraca u programe suzbijanja, kako kaže profesor Poljoprivrednog fakulteta u penziji, je trenutno jedini način da se postigne zadovoljavajuća redukcija populacije azijskog tigrastog komarca.

- Sterilni komarci prema EU direktivi ne spadaju u genetski modifikovane organizme, sterilišu se X ili Gama zracima u dozama koje se koriste za sterilizaciju krvnih seruma ili hrane koja se uvozi iz rizičnih područja (npr. škampi) tako da nisu radioaktivni. Metoda je potpuno bezbedna za ljude i životnu sredinu, a doprinosi i eliminaciji upotrebe po životnu sredinu štetnih hemijskih preparata kojima se suzbijaju odrasli komarci, zaključuje naš sagovornik.

Kako prepoznati tigrastog komarca?

Azijski tigrasti komarac, poznat kao Aedes albopictus, poreklom je iz jugoistočne Azije.

Prepoznatljiv je po crnoj boji sa srebrno belim oznakama i manji je običnog komarca. Dug je između dva i deset milimetara. Za razliku od drugih vrsta, obično ujeda tokom dana. Tiše je, ali i podmukliji.

Najbolji način da izbegnete žarište ove vrste u vašem dvorištu jeste da ih sprečite da se razmnožavaju tako što ćete se osloboditi stajaće vode.

Naime, jajima komaraca je potrebna voda kako bi se izlegla pa sakcije, začepljeni oluci i kućice za ptice mogu biti idealne za razvoj larvi. Takođe, treba obratiti pažnju i na boce ili čaše u kojima je nakupljena voda.

Kako izgleda tigrasti komarac
Kako izgleda tigrasti komaracfoto: H.S. Photos / Alamy / Alamy / Profimedia

Mosquito Alert

Ukoliko niste sigurni da li je komarac kog ste videli tigrasti, možete ga fotografisati i fotografiju otpremiti na Mosquito Alert, aplikaciju za praćenje koja je sada dostupna u većini evropskih zemalja.

Na taj način ćete pomoći u pravljenju mape rasprostranjenosti komaraca širom sveta kako biste pomogli u borbi protiv njih. Potreba za tim je velika, s obzirom na to da podaci Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti pokazuju koliko je tigrastih komaraca širom mediteranskih zemalja.

Bonus video:

06:02

ČOVEČE, MALARIJU PRENOSE KOMARCI, A NE LJUDI! Dr Šekler oštro prema predstvaniku SZO: Rekao je totalnu glupost! Sudanci su žrtve

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.